Trestný expert Burda: Darovanie stíhačiek treba vyšetriť bez krvavých očí, nechcite vidieť ministrov zavretých

ta3/Anna Žitná
30.3.2023 15:41

Trestné oznámenie na členov vlády v súvislosti s darovaním stíhačiek MIG na Ukrajinu zaklincovalo úvahy na tému, nakoľko vláda ako kolektívny orgán môže byť trestne zodpovedná za svoje rozhodnutia. Môže vláda ako celok niesť trestnú zodpovednosť? Ak áno, aké trestné činy by prichádzali do úvahy? Je namieste hovoriť o paragrafoch ťažkého kalibru, ako je sabotáž? V relácii Tak takto?! o tom porozprával dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda.

tak_takto_88.jpg
TA3

Doteraz sme v slovenskej realite boli zvyknutí na to, že nové vládne garnitúry po voľbách spísali čierne knihy prešľapov pri spravovaní toho-ktorého rezortu, vo väzení skončilo pár bývalých ministrov, ale s trestným oznámením na celú vládu sme sa doposiaľ ešte nestretli.

Paradoxne, expert na trestné právo a dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda po triezvom vyhodnotení podaného trestného oznámenia konštatuje, že viac, ako o trestné právo ide o politickú kampaň.

"Aj keď si myslím, že je to irelevantné a je to právny nezmysel, treba si uvedomiť, že v takomto prípade podáva obžalobu NR SR a urobila by sa z toho veľká politická aféra.Vnímam tento trestný čin sabotáže aj v kontexte krokov, o ktorých sa ešte nehovorí, ale v Smere majú dostatočne rozumných právnikov, aby si to uvedomili. Považujem to za vec, ktorá je vyslovene politická a nemá právny základ," argumentoval dekan Burda a upozornil na možné zneužitie témy v prezidentskej kampani proti prezidentke Čaputovej.

"Treba začať trestné konanie vo veci, požiadať Ústavný súd SR o výklad. Aj ak ten povie, že bola prekročená právomoc, to ešte nutne neznamená, že ide o trestný čin. Myslím si, že by sa to malo vyšetriť, lebo si to obyvatelia Slovenska zaslúžia, ale prosím, nesnažme sa vidieť krv v očiach a túžiť po tom, aby našich ministrov brala polícia v železách a aby boli zavretí. Treba, aby sa to objasnilo, aby sme všetci boli na čistom, ako to malo byť," dodal Burda.

Celú reláciu Tak takto?! s Eduardom Burdom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok