Putin možno koncom apríla navštívi Turecko, tvrdí Erdogan

ta3 ČTK
30.3.2023 00:04

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin možno 27. apríla navštívi Turecko a zúčastní sa slávnostného otvorenia prvej jadrovej elektrárne v krajine, ktorú postavila ruská štátna korporácia Rosatom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá.

Putin možno koncom apríla navštívi Turecko, tvrdí Erdogan
TASR/AP

"Pán Putin možno do Turecka príde 27. apríla na inauguračnú ceremóniu. Alebo sa zúčastníme ceremónie online," uviedol Erdogan v súkromnej televíznej stanici ATV.

Turecko podobne ako Západ a ďalšie krajiny odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, zároveň sa ale snaží udržať dobré vzťahy s Moskvou a ako jediná členská krajina NATO sa nepripojilo k protiruským sankciám. V niektorých záležitostiach pôsobí Ankara ako neutrálny prostredník, zaštítila napríklad OSN sprostredkované dohody o vývoze obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských prístavov a snažila sa tiež o zabezpečenie mierových rozhovorov.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal začiatkom marca na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač. Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Máriu Ľvovovú-Belovovú súd obvinil z vojnového zločinu nezákonnej deportácie stoviek detí z Ukrajiny. Zatykač znamená, že by mohol byť ruský prezident zadržaný a poslaný do Haagu v prípade, že navštívi akúkoľvek z členských štátov Medzinárodného trestného súdu. Tých je teraz 123, okrem Ruska medzi nimi ale nie je napríklad ani Čína, Spojené štáty alebo práve Turecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok