Karty sa obracajú a svet sa viac prikláňa k demokracii, vyhlásil Biden

ta3 TASR
29.3.2023 19:44

Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že svet sa viac prikláňa k slobodám. Vyhlásil to na druhom online Summite za demokraciu, ktorý sa zameriava na Čínu a Rusko. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Karty sa obracajú a svet sa viac prikláňa k demokracii, vyhlásil Biden
TASR/AP

Biden v príhovore v Bielom dome na virtuálnom stretnutí 121 lídrov oficiálne oznámil novú sumu 690 miliónov dolárov na podporu demokracie po celom svete. "Som presvedčený, že toto je pre našu dobu hlavná, charakteristická výzva, a dnes môžeme s hrdosťou povedať, že demokracie vo svete silnejú, nie slabnú. To autokracie vo svete slabnú, nie silnejú," uviedol v príhovore Biden.

"Vďaka odhodlaniu lídrov..., ktorí sa dnes zišli, a vďaka vytrvalosti ľudí v každej oblasti sveta, ktorí žiadajú rešpektovanie svojich práv a vypočutie svojich hlasov, vidíme skutočné náznaky, že v tomto sa naše karty obracajú," vyhlásil americký prezident na summite. Biden pozval na virtuálne stretnutie o osem lídrov viac, než na prvý Summit za demokraciu v roku 2021.

Vyzdvihol snahy Angoly vybudovať nezávislé súdnictvo a protikorupčné plány Dominikánskej republiky a Chorvátska. Ocenil aj voličov v USA, ktorí v novembrových kongresových voľbách nedbali na popieračov prezidentských volieb z roku 2020, povzbudzovaných Donaldom Trumpom.

Výskumná organizácia Freedom House v najnovšej výročnej správe napísala, že demokracia sa v roku 2022 na celosvetovej úrovni zhoršila, ale že narastá počet "svetlých bodov". "Sme v obratovom bode dejín, keď rozhodnutia, ktoré dnes robíme, budú mať dopad na chod nášho sveta nasledujúcich niekoľko desaťročí," povedal Biden. "Našou prácou je ďalej stavať na našom pokroku, aby sme sa znovu nevydali zlým smerom - a udržiavať tempo tohto pohybu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok