Šéf MAAE upozornil na zvýšenú vojenskú aktivitu v okolí Záporožskej atómovej elektrárne

ta3 TASR
29.3.2023 16:51

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pracuje na bezpečnostnom pláne pre Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES). V stredu tiež upozornil na "zvýšenú" vojenskú aktivitu v jej okolí. Informuje agentúra AFP.

"Je zrejmé, že vojenská aktivita v celom tomto regióne stúpa," povedal Grossi počas návštevy ZAES na juhu Ukrajiny. "Snažím sa pripraviť a navrhnúť opatrenia, ktoré schvália všetky strany... Musíme sa vyhnúť katastrofe. Som optimista a verím, že je to možné," citovali jeho slová ruské médiá.

Grossi v stredu navštívil ZAES druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, aby osobne posúdil bezpečnostnú situáciu v tomto zariadení. ZAES pri meste Enerhodar na juhu Ukrajiny je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Vlani v marci ju obsadili ruské invázne vojská. Od septembra 2022 sú v nej prítomní aj medzinárodní experti MAAE.

Grossi viackrát navrhol zriadenie bezpečnej zóny okolo ZAES. V dôsledku ostreľovania bola ZAES už niekoľkokrát odpojená od elektrickej siete. Atómová elektráreň pritom na bezpečnú prevádzku potrebuje spoľahlivé dodávky elektrickej energie. Z ostreľovania ZAES sa navzájom obviňujú ruská aj ukrajinská strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok