Šéf MAAE prišiel do okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne

ta3 čtk
29.3.2023 13:06

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi dnes prišiel do Záporožskej jadrovej elektrárne, uvádzajú tlačové agentúry. V čase pretrvávajúcich obáv z možnej jadrovej havárie ide o Grossiho druhú návštevu tohto Ruskom okupovaného zariadenia na južnej Ukrajine.

Šéf MAAE prišiel do okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne
TASR/AP

MAAE minulý týždeň uviedla, že Grossi chce v Záporožskej jadrovej elektrárni "na vlastné oči posúdiť vážnu situáciu" ohľadom jadrovej bezpečnosti tohto zariadenia a tiež "zdôrazniť naliehavú potrebu" jeho ochrany počas bojov na Ukrajine.

Šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je odstavených a elektrinu, ktorú elektráreň potrebuje, aby zabránila ich roztaveniu, zaisťuje iba jedno zostávajúce elektrické vedenie. Elektráreň dočasne musela využiť núdzové dieselové generátory, aby zabezpečila napájanie svojich základných chladiacich systémov. V pondelok sa Grossi stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v meste Záporožie, ktoré je na území ovládanom Ukrajinou, asi 50 kilometrov severovýchodne od rovnomennej jadrovej elektrárne. Grossi pri tejto príležitosti povedal, že sa situácia v elektrárni "nijako nelepší", pretože boje v okolí naďalej hrozia katastrofou.

Delegáciu MAAE tvorí 11 ľudí, vrátane samotného Grossiho a troch osôb, ktoré sú súčasťou plánovanej rotácie inšpektorov. Poradca šéfa ruskej spoločnosti Rosenergoatom Renat Karčaa agentúre TASS povedal, že v elektrárni budú nasledujúce dva mesiace pôsobiť traja experti zo Slovenska, Francúzska a Japonska. Svojich pozorovateľov má MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni od vlaňajšieho septembra, kedy Grossi zariadenie navštívil v reakcii na silnejúce obavy z možnej jadrovej havárie.

Moskva a Kyjev sa v uplynulom roku opakovane obviňovali z ostreľovania areálu elektrárne. Grossi presadzuje uzavretie bezpečnostnej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá by objekt chránila pred bojmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok