Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO má tri príčiny, uviedol hovorca maďarskej vlády

ta3 tasr
29.3.2023 15:02

Maďarský parlament doposiaľ neschválil vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie z troch príčin, povedal hovorca vlády Zoltán Kovács. Zverejnil ich v stredu na serveri abouthungary.hu.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Švédsko podľa Kovácsa neustále podkopáva vzájomné vzťahy, čím sa zároveň rúca "trón morálnej nadradenosti" tejto škandinávskej krajiny. Tretia príčina váhania parlamentu v tejto otázke tkvie v nedostatku pozornosti a rešpektu zo švédskej strany, napísal hovorca.

"Vzťahy medzi našimi krajinami sa v priebehu rokov zhoršili, čo robí premostenie priepasti v týchto ťažkých časoch ešte náročnejším," dodal Kovács. Poslanci maďarského parlamentu v pondelok večer schválili návrh ratifikovania vstupu Fínska do NATO. O vstupe Švédska do NATO nerozhodli.

Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia. Na schôdzke totiž zaznelo, že politici týchto krajín "hrubo a neopodstatnene urážali Maďarsko". Do oboch severských krajín preto vyslali parlamentnú delegáciu. Jej členovia rokovali v Štokholme 7. marca a deň na to v Helsinkách.

Švédsky premiér Ulf Kristersson 23. marca v Bruseli vyhlásil, že od Budapešti bude žiadať vysvetlenie, prečo maďarský parlament odkladá ratifikáciu vstupu Švédska do aliancie NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok