Rusko ukončilo výmenu informácií o svojich jadrových zbraniach s USA

ta3 čtk
29.3.2023 14:45

Rusko ukončilo výmenu informácií o svojich jadrových zbraniach so Spojenými štátmi. Podľa agentúry Reuters to oznámil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Podobný krok urobil podľa médií v utorok aj Washington.

kremeľ, moskva, 1140x
TASR/AP

uský prezident Vladimir Putin na konci februára podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START obmedzujúci počet jadrových zbraní. Krok zdôvodnil tým, že Rusko nemôže dovoliť Spojeným štátom inšpekcie na svojich jadrových zariadeniach v čase, keď Washington a jeho spojenci v NATO otvorene deklarujú ako svoj cieľ ruskú porážku na Ukrajine.

Moskva vtedy zdôraznila, že od paktu neodstupuje úplne a že bude aj naďalej dodržiavať limity jadrových zbraní. Pôvodne aj ruské ministerstvo zahraničia uvádzalo, že Moskva bude USA naďalej informovať o plánovaných testoch svojich balistických rakiet.

"Všetky oznámenia, všetky formy oznámenia, všetka výmena údajov, všetka inšpekčná činnosť, všeobecne všetka práca v rámci dohody sa pozastavujú, nebudú vykonávané," citovala Rjabkova agentúra Interfax.

Americký denník The Wall Street Journal v utorok s odvolaním sa na vysoko predstaveného predstaviteľa Bieleho domu napísal, že Spojené štáty nebudú s Ruskom naďalej zdieľať dáta o svojich strategických jadrových zbraniach. Dôvodom je ruské pozastavenie účasti na dohode Nový START.

Ruská armáda v stredu vykonávala cvičenie svojich strategických raketových síl a na Sibíri rozmiestnila mobilné odpaľovacie zariadenia, pripomína agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok