Búrka Freddy si v Malawi podľa ministra vyžiadala viac ako 600 obetí

ta3 čtk
29.3.2023 11:20

Počet obetí búrky Freddy v Malawi presiahol 600 a mnoho vysídlených ľudí stále žije v provizórnom ubytovaní. V rozhovore s televíziou BBC to uviedol minister informácií tejto africkej krajiny, ktorou sa živel prehnal pred dvoma týždňami.

Búrka Freddy si v Malawi podľa ministra vyžiadala viac ako 600 obetí
AP Photo/Thoko Chikondi

Minister Moses Kunkuyu povedal, že záplavy spôsobené búrkou zničili v Malawi desiatky mostov, čo sťažuje doručenie humanitárnej pomoci. V táboroch pre vysídlené osoby kvôli ich preľudnenosti podľa ministra hrozí šírenie chorôb prenášaných znečistenou vodou. V kríze sa v postihnutých oblastiach ocitlo školstvo aj zdravotníctvo a mnoho miest je stále bez elektriny. Na obnovení dodávok sa však pracuje.

"Takže aj zdravotníctvo je teraz zahltené. Postihnuté zostávajú aj vzdelávacie centrá, pretože väčšina zriadených táborov je v školách," povedal Kunkuyu. Dodal, že kvôli znovuotvoreniu škôl musí vláda urobiť ťažké rozhodnutie a presunúť vysídlené osoby do stanov, ktoré budú slúžiť ako dočasné prístrešie. Búrka podľa ministra najmenej 500 školských budov poškodila. Minister tiež vyzval na poskytnutie ďalšej humanitárnej pomoci.

Búrka Freddy zasiahla Mozambik a Malawi skôr v marci už druhýkrát za mesiac, zničila desiatky domov a spôsobila rozsiahle záplavy. V Mozambiku úrady uvádzajú počet obetí v desiatkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok