Kyjev vyzval Rusov, aby prestali s adopciami deportovaných detí

ta3 čtk
29.3.2023 10:13

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala Rusov, aby prestali s adopciami detí, ktoré boli počas vojny na Ukrajine podľa nej "ukradnuté" a deportované do Ruska. Varovala, že ide o nezákonné počínanie, ktorého páchatelia sa budú musieť za svoje činy skôr či neskôr zodpovedať.

ONLINE: Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 240 detí. Ruské jadrové sily začali severovýchodne od Moskvy cvičenia
TASR/AP

Vojna, ktorú Rusko začalo proti svojmu susedovi pred 13 mesiacmi, prinútila opustiť domovy milióny ľudí, vrátane rodín a detí. Skutočný počet detí, ktoré boli násilne odvlečené do Ruska, nie je možné zistiť, pripomína agentúra Reuters.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal začiatkom marca zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Máriu Ľvovovú-Bělovovú a obvinil ich z vojnového zločinu nezákonnej deportácie stoviek detí z Ukrajiny.

Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti telegram uviedla, že odoberanie osirelých detí z Ukrajiny a ich ponúkanie na adopciu ruským občanom je nezákonné. "Zvlášť nechutné je, keď sa ľudia dokonca verejne chvália tým, že adoptovali deti ukradnuté na Ukrajine," napísala v ruštine ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

"Dôrazne odporúčam, aby ruskí občania neadoptovali ukrajinských sirotov, ktorí boli nezákonne vyvezení z dočasne okupovaných území Ukrajiny," uviedla Vereščuková, ktorá má vo vláde na starosti sociálne otázky. "Znovu pripomínam všetkým ruským takzvaným 'adoptívnym rodičom' a 'opatrovníkom': skôr alebo neskôr sa budete musieť zodpovedať," uviedla s tým, že sa jedná o desiatky ruských občanov. Niektoré zmienila aj menovite.

Ministerstvo Vereščukovej registruje teraz ako nelegálne deportovaných 19 514 ukrajinských detí. Rusko neskrýva existenciu programu, v rámci ktorého previezlo do Ruska tisíce ukrajinských detí, prezentuje ho ale ako humanitárnu kampaň na ochranu sirôt a detí opustených v oblasti bojov.

Väčšina prevozov osôb a detí sa odohrala v prvých mesiacoch vojny a predtým, než Ukrajina koncom augusta začala veľkú protiofenzívu s cieľom získať späť okupované územia na východe a juhu krajiny. Ruské ministerstvo obrany v polovici augusta uviedlo, že do Ruska bolo privezených 3,5 milióna ľudí, vrátane viac ako pol milióna detí.

Spojené štáty v júli uviedli, že Moskva "násilne deportovala" do Ruska 260-tisíc detí z ich ukrajinských domovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok