Súd nariadil Penceovi vypovedať v kauze Trumpovej snahy zvrátiť voľby. Je ochotný odpovedať na vybrané otázky

ta3 ČTK
28.3.2023 21:37

Federálny sudca nariadil bývalému viceprezidentovi Spojených štátov Mikeovi Penceovi predstúpiť pred veľkú porotu v rámci vyšetrovania snahy niekdajšieho prezidenta Donalda Trumpa zablokovať výsledky prezidentskej voľby roku 2020. S odvolaním sa na svoje zdroje to uvádza televízia CNN. Pence sa predvolaniu od zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha bránil s tým, že vzhľadom na jeho predošlú dvojitú funkciu viceprezidenta a predsedu Senátu, ho vláda nemôže nútiť svedčiť.

Súd nariadil Penceovi vypovedať v kauze Trumpovej snahy zvrátiť voľby. Je ochotný odpovedať na vybrané otázky
TASR/AP

Pence, ktorý je potenciálnym súperom Trumpa v nadchádzajúcich prezidentských primárkach Republikánskej strany, sa proti novému rozhodnutiu môže odvolať. Verdikt je však neúspechom jeho právnej stratégie, ako aj Trumpových právnikov, ktorí sa snažili predvolanie zmiesť zo stola s vlastnou argumentáciou podobne ako v iných vyšetrovaniach týkajúcich sa exprezidenta, píše denník The New York Times.

Smith predvolal bývalého viceprezidenta na začiatku februára ako svedka v zložitej kauze Trumpových zásahov do procesu potvrdzovania výsledkov posledných prezidentských volieb. Trump v nej prehral s kandidátom Demokratickej strany Joe Bidenom, nikdy však porážku neuznal a namiesto toho sa snažil povolebný proces rôznymi cestami narušiť.

Na Penceho začal Trump naliehať pred posledným krokom potvrdzovania výsledkov volieb, ktorým je spoločná schôdza Kongresu, kde sa sčítajú hlasy voličov z jednotlivých štátov. Schôdzi 6. januára 2021 predsedal Pence, ktorý bol ako viceprezident tiež predsedom Senátu. Trump ho predtým verejne vyzýval, aby hlasy z niektorých štátov odmietol, hoci štátne úrady nezaznamenali pri voľbách žiadne výraznejšie problémy.

Sudca James Boasberg podľa médií tento pondelok odmietol argumentáciu Trumpovho tímu ohľadom zablokovania Penceovej výpovede, podľa informácií webu Politico však uznal, že bývalý viceprezident má nárok na istú mieru imunity v súvislosti so svojou rolou v Kongrese. Podľa CNN Boasberg rozhodol, že Pence môže odmietnuť zodpovedať otázky spojené so svojimi krokmi v deň spomínanej schôdze Kongresu, kedy vykonával funkciu v legislatíve.

Pence súdu prezentoval stanovisko, že z povahy jeho predchádzajúcej funkcie mu patrí imunita, akú bežne disponujú zákonodarcovia, naznačil však, že je ochotný odpovedať na vybrané otázky, dodáva Politico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok