USA neposkytnú Rusku pre pozastavenie Novej dohody START údaje o jadrových kapacitách

ta3 TASR
28.3.2023 21:09

Spojené štáty neposkytnú Rusku údaje o svojich jadrových silách. Oznámil to v utorok hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Ide o reakciu na februárové rozhodnutie Moskvy pozastaviť účasť na Novej dohode START obmedzujúcej počet jadrových zbraní.

USA neposkytnú Rusku pre pozastavenie Novej dohody START údaje o jadrových kapacitách
TASR/AP Photo

"V súlade s medzinárodným právom sú Spojené štáty oprávnené reagovať na porušenie Novej dohody START zo strany Ruska prijatím primeraných a reverzibilných protiopatrení s cieľom prinútiť Rusko, aby sa vrátilo k plneniu svojich záväzkov," uviedol Kirby. "Keďže Ruskom deklarované pozastavenie účasti na Novej dohode START je právne neplatné, USA sú legálne oprávnené pozdržať našu polročnú aktualizáciu údajov v reakcii na porušenia zo strany Ruska," pokračoval.

Kirby však podľa agentúry Reuters dodal, že USA sú ochotné niektoré takéto údaje Moskve poskytnúť, ak bude dodržiavať záväzky vyplývajúce zo zmluvy. Nová dohoda START obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov, ktoré smú mať obe krajiny.

Nová dohoda START z roku 2010 bola poslednou platnou dohodou o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — najväčšími jadrovými mocnosťami. Obe krajiny sa v rámci nej zaviazali, že nebudú mať viac ako 1550 jadrových hlavíc a maximálne 700 nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel.

Rusko a USA vlastnia dovedna 90 percent všetkých jadrových hlavíc na svete, pripomína The Guardian. Rozhodnutie Moskvy pozastaviť svoju účasť na dohode svedčí podľa USA o tom, že nie je zodpovedným jadrovým partnerom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok