USA podporujú zriadenie tribunálu pre súdenie Ruska za agresiu, mal by mať medzinárodné prvky

TA3 ČTK
28.3.2023 19:10

Spojené štáty podporujú zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil Rusko za zločin agresie proti Ukrajine, oznámilo americké ministerstvo zahraničia. Navrhuje, aby takýto orgán bol zakotvený v ukrajinskom súdnom systéme a zároveň mal "medzinárodné prvky".

USA podporujú zriadenie tribunálu pre súdenie Ruska za agresiu, mal by mať medzinárodné prvky
TASR/AP

Washington podľa agentúry Reuters prvýkrát informuje o tom, ako plánuje podporovať snahu Kyjeva pohnať Rusov na zodpovednosť za vojnu, ktorú začali pred viac ako rokom. Západní lídri o myšlienke zvláštneho medzinárodného tribunálu hovoria už niekoľko mesiacov. Na jeseň ju napríklad uznesením podporil Európsky parlament, ku konceptu sa spoločne s ďalšími krajinami Európskej únie hlási aj Česká republika. Únijná agentúra Eurojust minulý mesiac avizovala spustenie strediska pre stíhanie zločinu agresie proti Ukrajine (ICPA), ktoré má spolupracovať s Medzinárodným trestným súdom (ICC).

"Spojené štáty podporujú zriadenie osobitného tribunálu pre zločin agresie proti Ukrajine," citovala agentúra AFP hovorcu americkej diplomacie. Washington si pritom orgán predstavuje ako medzinárodný súd vychádzajúci z ukrajinského súdneho systému, čo je model, ktorý podľa USA "maximalizuje našu šancu na dosiahnutie zmysluplnej zodpovednosti". Americká diplomacia uvádza, že k svojmu stanovisku dospela po skúmaní niekoľkých ďalších možností.

O spôsobe, akým by sa mali stíhať a trestať zločiny spojené s vojnou na Ukrajine, nemá medzinárodné spoločenstvo jasno. Debatuje sa o tom, či by mal zločiny súdiť ICC alebo novozriadený osobitný tribunál. Rusko a Ukrajina rovnako ako Spojené štáty nie sú zmluvnými stranami ICC.

Ruské jednotky sa podľa vyšetrovania OSN na Ukrajine dopustili radu vojnových zločinov vrátane vrážd, útokov na civilistov, nezákonného väznenia, znásilňovania či deportácií detí. Kvôli poslednému bodu tento mesiac ICC vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, avšak nie je jasné, či šéf Kremľa niekedy pred súdom stane. Moskva obvinenia z vojnových zločinov odmieta a svoje vojenské ťaženie proti Ukrajine aj po 13 mesiacoch označuje za "špeciálnu vojenskú operáciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok