Zelenskyj pokračuje v návšteve oblastí postihnutých vojnou, mal ísť až k ruskej hranici

TA3 TASR
28.3.2023 20:13

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok Sumskú oblasť na severe krajiny. Pokračuje v niekoľkodňovej ceste v častiach krajiny, ktoré pocítili nápor ruskej invázie. Informovala agentúra AP.

Zelenskyj sa stretol s predstaviteľmi a obyvateľmi dvoch miest v Sumskej oblasti a s pohraničnou strážou v utajenej lokalite blízko hranice s Ruskom, kde ho fotografia zachytáva v zákope. Sumskú oblasť po začiatku vojny pred vyše rokom sčasti okupovali ruské sily. Začiatkom apríla sa z oblasti stiahli.

Agentúra AP dostala exkluzívnu možnosť sprevádzať Zelenského v meste Ochtyrka, ktoré napriek krutým bojom Rusi neobsadili. Mesto Trostianec Rusi na mesiac obsadili, ale ukrajinské sily ho 26. marca 2022 dobyli naspäť. Podľa prezidentského úradu išiel Zelenskyj až k ruskej hranici, kde sa stretol s členmi pohraničnej stráže na kontrolnom stanovišti.

Zelenskyj za posledných sedem dní navštívil Chersonskú a Charkovskú oblasť, ktorých časti vlani Ukrajinci získali od ruských síl naspäť. Prezident bol aj pri meste Bachmut, o ktoré sa vedú ťažké boje. 

Navštívil tiež Záporožskú oblasť na juhu. V utorok zahynuli pri najnovších ruských útokoch najmenej traja civilisti a 43 ďalších utrpelo zranenia. Rusi podnikli útoky dronmi, kĺzavými bombami a ťažkým delostrelectvom, informoval ukrajinský prezidentský úrad.
Zelenskyj ľuďom na námestí v Ochtyrke sľúbil, že mesto zasiahnuté bojmi bude nanovo postavené. "Nedovolíme, aby na tele nášho štátu zostala rana," vyhlásil.

V Trostianci Zelenskyj vyznamenal vojakov na miestnej železničnej stanici. Podľa ukrajinských úradov tam Rusi mučili zajatcov. Stretol sa aj ukrajinským ministrom pre obnovu Olexandrom Kubrakovom. Obyvateľ Trostianca Dmytro Zajac pre AP povedal, že návšteva prezidenta preňho veľa znamená. "Je to prejav jednoty a železnej vôle, ktorá spája krajinu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok