TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?

ta3/Alžbeta Múcsková
30.3.2023 00:00

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady podľa jej vedúceho Daniela Guspana blokovaná a nebude možné ju používať. Mnohí politici však aplikáciu naďalej využívajú. Situáciu ohľadom aplikácie začali slovenskí politici riešiť po tom, ako americký Kongres predvolal generálneho riaditeľa spoločnosti na vypočúvanie.

TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?
TASR/AP, Martin Baumann, Jaroslav Novák

Slovenský parlament nie je prvou inštitúciou, ktorá podstúpila tento krok. Samotná Európska komisia na konci februára oznámila, že sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla pozastaviť používanie čínskej aplikácie TikTok na svojich zariadeniach i osobných komunikačných zariadeniach, ktoré majú zaregistrované zamestnanci komisie. 

Európsky parlament sa takisto z bezpečnostných dôvodov rozhodol zakázať aplikáciu na mobilných telefónoch svojich zamestnancov. V rovnaký deň dánsky parlament oznámil, že požiadal všetkých poslancov aj zamestnancov, aby si ju z mobilných telefónov odinštalovali pre "hrozbu špionáže"

Zakázaný TikTok 

Flámska regionálna vláda v Belgicku sa následne tiež rozhodla zablokovať prístup k aplikácii na telefónoch a počítačoch svojich zamestnancov. K takémuto opatreniu pristúpila po odporúčaní viacerých belgických bezpečnostných a kybernetických agentúr. Nasledovala britská vláda, ktorá oznámila, že z bezpečnostných dôvodov nedovoľuje používanie aplikácie na vládnych zariadeniach. 

Ďalšou krajinou, kde poslancom zakázali používať TikTok, je Nový Zéland. Holandská vláda zatiaľ iba odporučila zamestnancom, aby si aplikáciu neinštalovali. Štátnym zamestnancom plánuje dať mobilné telefóny, ktoré umožnia inštalovať iba vopred povolené softvérové aplikácie. Rovnako nórske ministerstvo spravodlivosti odporučilo štátnym zamestnancom, aby na služobných zariadeniach nepoužívali TikTok. Švédska armáda oznámila, že svojim príslušníkom aplikáciu zakázala používať na služobných zariadeniach.

Výnimkou nie je ani britská spravodajská stanica BBC, ktorá uviedla, že svojim zamestnancom odporučila, aby si aplikáciu vymazali. Razantnejší krok podstúpilo francúzske ministerstvo verejných služieb, ktoré s okamžitou platnosťou zakázalo zamestnancom verejného sektora sťahovať si do služobných telefónov aplikácie z kategórie zábavy. V neposlednom rade aj poľský vládny poradný orgán odporučil zakázať zamestnancom verejnej správy používanie aplikácie TikTok na pracovných telefónoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok