TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?

ta3/Alžbeta Múcsková
30.3.2023 00:00

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady podľa jej vedúceho Daniela Guspana blokovaná a nebude možné ju používať. Mnohí politici však aplikáciu naďalej využívajú. Situáciu ohľadom aplikácie začali slovenskí politici riešiť po tom, ako americký Kongres predvolal generálneho riaditeľa spoločnosti na vypočúvanie.

TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?
TASR/AP, Martin Baumann, Jaroslav Novák

Čo je TikTok

Aplikácia TikTok vznikla v roku 2017 z čínskej sociálnej siete Douyin, a onedlho sa tešila veľkej popularite. Napomohlo tomu najmä odkúpenie startupu musical.ly, ktorého aplikácia fungovala na podobnom princípe ako TikTok, a ich zlúčenie. Účty používateľov oboch aplikácií sa následne presunuli iba do jednej.

TikTok je kontroverznou aplikáciou, ktorá vzbudzuje vo viacerých svetových lídroch obavy, pretože pochádza z Číny. Jej developerom je spoločnosť ByteDance. Aplikáciu ľudia využívajú na zdieľanie krátkych i dlhších (najviac desaťminútových) videí. Spájajú sa s ňou mnohé aktuálne trendy, populárne piesne a tance. Je známa i vďaka svojmu prepracovanému algoritmu, vďaka ktorému sa užívateľom zobrazujú videá, ktoré ich s veľkou pravdepodobnosťou zaujmú.

Podľa štatistík portálu Wallaroo Media je aplikácia dostupná vo vyše 150 krajinách a má viac ako miliardu mesačných používateľov. V porovnaní s Facebookom (2,9 miliardy), YouTube (2,2 miliardy) a Instagramom (1,4 miliardy) je to menej, avšak predbehla aplikácie Snapchat (750 miliónov), Pinterest (480 miliónov) aj Twitter (300 miliónov). Najviac používateľov je vo veku 10 až 19 rokov, no tesne za nimi je skupina ľudí vo veku 20 až 29 rokov.

Z dát ďalej vyplýva, že priemerný užívateľ otvorí aplikáciu osemkrát za deň a strávi na nej približne hodinu a pol. Takmer polovica mladých ľudí z generácie Z využíva aplikácie TikTok a Instagram namiesto Google na vyhľadávanie informácií.

fb TASR/AP
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok