TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?

ta3/Alžbeta Múcsková
30.3.2023 00:00

Aplikácia TikTok bude v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady podľa jej vedúceho Daniela Guspana blokovaná a nebude možné ju používať. Mnohí politici však aplikáciu naďalej využívajú. Situáciu ohľadom aplikácie začali slovenskí politici riešiť po tom, ako americký Kongres predvolal generálneho riaditeľa spoločnosti na vypočúvanie.

TikTok ako nástroj na politickú kampaň. Ako ho slovenskí politici využívajú?
TASR/AP, Martin Baumann, Jaroslav Novák

Situácia v USA

Biely dom nariadil 27. februára z bezpečnostných dôvodov všetkým americkým federálnym úradom, aby do 30 dní odstránili aplikáciu čínskej sociálnej siete TikTok zo všetkých vládnych zariadení. Kongres USA schválil zákaz používania TikToku na vládnych zariadeniach ešte v decembri. Na začiatku marca Biely dom podporil návrh zákona, ktorý by v Spojených štátoch umožnil aplikáciu úplne zakázať.

Vo štvrtok 23. marca sa Generálny riaditeľ spoločnosti TikTok Shou Zi Chew zúčastníl na vypočúvaní v americkom Kongrese. Proces trval podľa portálu The Guardian viac ako päť hodín, pričom Kongres sa zameriaval na vzťah aplikácie s čínskou vládou a na ochranu jej najmladších používateľov. "TikTok nikdy s čínskou vládou nezdieľal žiadne údaje a ani nedostal takúto požiadavku," predniesol Shou Zi Chew.

"Materskú spoločnosť TikToku ByteDance nevlastní a ani nekontroluje žiadny vládny alebo štátny subjekt. ByteDance nie je agentom Číny ani žiadnej inej krajiny," dodal. TikTok má podľa neho globálny charakter. Nie je dostupný v pevninskej Číne a má ústredie v Singapure a v Los Angeles. V snahe odvrátiť obavy z vplyvu čínskej komunistickej strany na bezpečnosť užívateľov sa spoločnosť TikTok zaviazala do konca roka premiestniť všetky používateľské údaje v USA na servery mimo Číny prostredníctvom plánu Project Texas.

Ani to však Američanov neupokojilo. "Obávam sa, že to, čo navrhujete s Project Texas, jednoducho nemá technickú spôsobilosť poskytnúť nám záruky, ktoré potrebujeme," povedal softvérový inžinier a kalifornský republikán Jay Obernolte. Pri téme bezpečnosti mladých ľudí sa Kongres zaoberal šíriacim sa obsahom, ktorý súvisí s drogami, sebapoškodzovaním a poruchami príjmu potravy. "Berieme to veľmi vážne," povedal Chew. "Toto je výzva pre celé odvetvie a my investujeme toľko, koľko môžeme. Nemyslíme si, že to predstavuje väčšinu skúseností používateľov s TikTokom, ale stáva sa to."

Generálny riaditeľ spoločnosti TikTok Shou Zi Chew TASR/AP

Situácia na Slovensku

Slovensko nasledovalo kroky USA, Európskej únie i jej jednotlivých štátov a vedúci kancelárie parlamentu Daniel Guspan vo štvrtok 23. marca vydal rozhodnutie, že sa používanie aplikácie zakazuje v celej infraštruktúre národnej rady. Spravil tak "v súvislosti s nárastom externých kybernetických bezpečnostných hrozieb, ako aj v nadväznosti na varovania jednotiek CSIRT, CERT, Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť ČR, ako aj ďalších autorít v oblasti kybernetickej bezpečnosti k aplikácii TikToku, ktorá môže predstavovať významné riziko v oblasti kybernetickej bezpečnosti a v oblasti kyberšpionáže," vysvetlila hovorkyňa kancelárie parlamentu Michaela Jurcová.

Zamestnancom Kancelárie NR SR Guspan zakázal inštalovať a používať TikTok na všetkých zariadeniach parlamentu. Zakázané je pripájanie sa do siete kancelárie prostredníctvom VPN alebo pristupovať k mailu, iným aplikáciám alebo informačným systémom zo zariadení, na ktorých je nainštalovaná aplikácia. TikTok podľa Guspana zbiera neprimerané množstvo informácií zo zariadení, na ktorých je nainštalovaný.

"Vedúci Kancelárie NR SR požiadal poslancov a ich asistentov ako používateľov informačného systému o zváženie prijatia rovnakých bezpečnostných opatrení na zariadeniach, ktoré používajú na pripojenie sa k elektronickým službám poskytovaným Kanceláriou NR SR," povedala Jurcová. Kancelária NR SR podľa Guspana berie riziká vyplývajúce z týchto hrozieb vážne a uvedomuje si svoju zodpovednosť pri zabezpečovaní kybernetickej odolnosti informačného systému.


Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok