Krajiny EÚ predĺžili dobrovoľné obmedzenie spotreby plynu, bude trvať do roku 2024

TA3 ČTK
28.3.2023 15:11

Krajiny Európskej únie o rok predĺžia dobrovoľné pätnásťpercentné obmedzenia spotreby plynu, aby si zabezpečili jeho dostatočné zásoby na budúcu vykurovaciu sezónu.

plyn_cena_1.jpg
TA3

Zhodli sa na tom v utorok ministri energetiky členských štátov, ktorí podporili návrh Európskej komisie (EK) na predĺženie vlani zavedených úspor do marca budúceho roka. Komisárka pre energetiku Kadri Simsonová uviedla, že je to najlepší spôsob, ako predísť riziku nedostatku plynu v čase, keď bude najviac potrebný. 

Európsky blok sa v reakcii na obmedzovanie dodávok plynu z Ruska kvôli invázii na Ukrajinu prvýkrát rozhodol znížiť spotrebu vlani v júli počas českého predsedníctva. Pravidlá spojené okrem iného so znižovaním teplôt vo verejných budovách platia od augusta minulého roka do tohto piatku.

"Fungovalo to dobre a je to najlepší spôsob, ako zaručiť dosiahnutie zodpovedajúcej úrovne zásob," povedala Simsonová. Namiesto plánovaných 15 percent podľa nej únia dokázala spotrebu znížiť do januára o viac ako 19 percent.

Niektorí experti sa však obávajú, že obmedzovať dopyt po plyne bude zložitejšie v nadchádzajúcich teplých mesiacoch, kedy sa táto surovina nepoužíva na vykurovanie, ale najmä v priemysle. Proti návrhu boli ministri z Maďarska a Poľska, čo ale jeho prijatiu na ministerskej úrovni nezabránilo. Členské krajiny návrh písomne schvália v nasledujúcich dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok