EÚ sa zhodla na sankčnom systéme proti obchodnému zastrašovaniu od Číny a ďalších krajín

ta3 ČTK
28.3.2023 10:23

Európska únia bude mať k dispozícii nový nástroj, ako čeliť obchodnému a ekonomickému nátlaku či zastrašovaniu zo strany Číny a ďalších krajín. Členské krajiny a europoslanci sa v utorok nadránom zhodli na znení pravidiel, ktoré EÚ umožnia v krajnom prípade siahnuť k zavedeniu odvetných ciel či obmedzeniu dovozných licencií.

Slovensko dostane prostredníctvom programu REACT-EU pomoc 66,5 milióna eur
TASR/AP

Niektoré členské krajiny sa obávajú, aby prípadné využívanie systému neviedlo k obchodným vojnám. Aj preto si proti pôvodnému návrhu Európskej komisie vyjednali štáty väčší podiel na rozhodovaní o možných protiopatreniach.

Brusel prišiel s nápadom zaviesť možnosť obchodnej a ekonomickej obrany predvlani v reakcii na agresívne obchodné praktiky Pekingu či dlhotrvajúce spory EÚ o clá s administratívou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mnoho únijných krajín chcelo predísť tomu, aby sa dostala do situácie Litvy, s ktorou Čína prerušila obchodné väzby kvôli ústretovej politike Vilniusu voči Taiwanu.

V utorok dohodnuté pravidlá majú podľa komisie slúžiť najmä ako páka na vyjednávanie s tretími štátmi. Únijná exekutíva v súčinnosti s členskými krajinami sa ich bude snažiť presvedčiť, aby od nátlakových praktík upustili. Pokiaľ rokovanie nepovedie k cieľu, budú môcť komisie a štáty rozhodnúť o prípadnej odvete. Tá môže mať rôzne podoby od zavedenia dovozných poplatkov cez sprísnenie licencií po obmedzenie prístupu k verejnému obstarávaniu.

"Akékoľvek protiopatrenia zo strany EÚ budú aplikované až ako posledná možnosť," zdôraznila v utorok Rada EÚ zastupujúca členské štáty. Opatrenia by tiež mali byť v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Utorkovú dohodu musí formálne schváliť plénum Európskeho parlamentu a Rada EÚ. Až sa tak stane, sankčný systém bude môcť vstúpiť do platnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok