Zástupcovia krajín EÚ podporili normu o bezemisných spaľovacích motoroch

ta3 ČTK
27.3.2023 14:55

Veľvyslanci krajín Európskej únie v pondelok podporili normu zavádzajúcu od roku 2035 bezemisné požiadavky pre spaľovacie motory. Informovalo o tom švédske predsedníctvo bloku, podľa ktorého dostanú pravidlá ku konečnému schváleniu v utorok na stôl únijní ministri pre energetiku.

Vymenili si úlohy. Občania predstavili návrhy poslancom Európskeho parlamentu
TASR/AP

Nemecko, ktoré spolu s ďalšími krajinami prijatie textu blokovalo, sa v sobotu s Európskou komisiou dohodlo na kompromisnom znení výnimky pre syntetické palivá.

Berlín začiatkom tohto mesiaca znovu otvoril pravidlá dohodnuté v októbri počas českého predsedníctva, ktoré mali po roku 2035 prakticky znemožniť predaj nových áut so spaľovacími motormi. Tá síce obsahovala výnimky pre využívanie syntetických palív označovaných tiež ako e-palivá, Nemecko však s ich znením nebolo spokojné.

K jeho požiadavkám sa pridali aj ďalšie krajiny ako Taliansko, Poľsko a aj Česko. Spor Nemecka s Európskou komisiou o budúcnosť spaľovacích motorov po roku 2035 mal vplyv nielen na Európsku úniu, ale aj na nemeckú politiku, kde sa stal jednou z niekoľkých kontroverzných tém.

Komisia a nemecká vláda v sobotu oznámili, že sa podarilo uzavrieť kompromis. Klimaticky neutrálne e-palivá by mali v rámci emisných požiadaviek mať svoju vlastnú kategóriu vozidiel. Berlín uviedol, že sa s Bruselom dohodol na konkrétnych procedurálnych krokoch a konkrétnom záväznom harmonograme na zavedenie požadovaných výnimiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok