Izraelský prezident hovoril s premiérom a opozíciou. Hľadajú kompromis v justičnej reforme

ta3 ČTK
28.3.2023 10:09

Izraelský prezident Jicchak Herzog telefonicky hovoril s premiérom Benjaminom Netanjahuom a lídrami opozície Bennym Gancem a Jairom Lapidom o ďalšom postupe v hľadaní kompromisu ohľadom teraz odloženej justičnej reformy. Obe strany prezident vyzval, aby proces vyjednávania začali čo najskôr. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel.

Netanjahu v pondelok večer oznámil odloženie kontroverznej justičnej reformy o niekoľko týždňov. Reforma súdnictva, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli masové protesty už od januára.

Herzog teraz vyzval zástupcov koalície a opozície, aby zostavili vyjednávacie tímy, ktoré budú môcť rokovať o ďalšom postupe. Prezident tak za posledné týždne bude už druhýkrát dohliadať na rokovania o reforme. Prvé kolo neprinieslo riešenie, pretože koalícia odmietla zastaviť presadzovanie svojho návrhu. Prvého kola sa tiež nezúčastnili oficiálni zástupcovia žiadnej zo strán, prezident sa namiesto toho do značnej miery spoliehal na tím akademických odborníkov, ktorí vec konzultovali s predstaviteľmi koalície a opozície.

Netanjahu v pondelok večer oznámil odloženie spornej justičnej reformy, aby bola "príležitosť pre skutočný dialóg". Oznámeniu predchádzali stupňujúce sa 12 týždňov trvajúce protesty a v pondelok vyhlásený generálny štrajk. Premiér vo svojom večernom prejave zdôraznil, že reforma bude schválená tak či onak, pretože je nutné "obnoviť rovnováhu" medzi jednotlivými zložkami moci. Hoci vyhlásil, že nechce rozdeľovať národ, označil časť demonštrantov za násilných extrémistov, ktorí chcú národ rozdeliť, a naznačil, že sa so stúpencami jeho pravicovej a náboženskej koaličnej vlády zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, píše The Times of Israel (TOI)

Napadnutie Arabov

Na provládnych demonštráciách v Jeruzaleme v noci na utorok kamery zachytili, ako krajne pravicové skupiny napádajú okoloidúcich izraelských Arabov a surovo zbili jedného muža, píše TOI s odvolaním sa na políciu. Za napadnutie podľa nej boli zatknutí traja ľudia.

Útoky sa odohrali v čase, keď sa masové demonštrácie na podporu súdnej reformy aj proti nej vo veľkých mestách zvrhli v strety s políciou, ktorá sa cez noc snažila vypratať cesty a obnoviť poriadok. V krajine to vrelo aj potom, čo Netanjahu oznámil odklad reformy. Najväčšie demonštrácie sa odohrali v Jeruzaleme a Tel Avive. Zadržaných bolo 50 demonštrantov.

Medzi protestujúcimi, ktorí sa v Jeruzaleme zasadzovali o reformu, boli aj desiatky členov extrémistickej pravicovej skupiny La Familia, ktorí boli natočení, ako napádajú niekoľko arabských okoloidúcich. V jednom z týchto prípadov podľa polície napadli arabského taxikára a poškodili mu auto. Ďalšie video z Jeruzalema ukazuje, ako pravicoví demonštranti blokujú cestu arabskému vodičovi a skandujú "nech vaše dediny zhorí". Na ďalšom videu je vidieť, ako arabského mladíka, ktorý sa priplietol do pravicového protestu, odvádzajú civilisti a policajti do bezpečia. Izraelská stanica Channel 13 uviedla, že demonštranti z radov zástancov súdnej reformy napadli jej tím reportérov.

Ultranacionalistická skupina La Familia je fanúšikovským klubom jeruzalemského futbalového tímu Beitar, ktorý sa od nej kvôli jej rasistickým vyjadreniam a násilným incidentom opakovane dištancoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok