Izraelský premiér odloží reformu justície o niekoľko týždňov. Chce viesť dialóg

ta3 ČTK
27.3.2023 19:31

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odloženie kontroverznej justičnej reformy o niekoľko týždňov, do ďalšieho zasadnutia parlamentu. Chce o zákone viesť dialóg a dosiahnuť "široký konsenzus".

Netanjahu to uviedol vo svojom pondelkovom večernom vyhlásení k národu. Zároveň zdôraznil, že jeho vláda by nikdy nepripustila občiansku vojnu. Krajina podľa neho čelí kríze, ktorá je skutočnou hrozbou pre národnú jednotu Izraelčanov.

"Ak existuje možnosť vyhnúť sa občianskej vojne prostredníctvom dialógu, beriem si čas na to, aby mohol prebehnúť dialóg," vyhlásil Netanjahu v televíznom prejave. Dodal, že vzhľadom na "národnú zodpovednosť" preto druhé a tretie čítanie zákona o vymenovaní sudcov odkladá do ďalšieho zasadnutia Knesetu. To je podľa denníka The Times of Israel plánované na začiatok mája, niektoré médiá spomínajú koniec apríla.

Ako poznamenala britská stanica BBC, prejav izraelského premiéra bol pomerne krátky. Okrem iného v ňom vyhlásil, že "urobí všetko, aby našiel riešenie". Krajina sa podľa neho teraz ocitla na "nebezpečnej križovatke". "Extremistická menšina" je pripravená rozdeliť národ, povedal Netanjahu.


Reforma súdnictva, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila vláde prehlasovať súdne rozhodnutia jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli už od januára masové protesty. Aj v pondelok demonštrovali v Jeruzaleme desiatky tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok