Vo východnom Kongu útočili ozbrojenci, zabili najmenej 17 ľudí

ta3 čtk
27.3.2023 20:56

Pri útoku ozbrojencov zomrelo vo východnom Kongu najmenej 17 ľudí. Obete prepadla po ceste v provincii Ituri milícia CODECO, ktorá zaútočila na tri vozidlá a odviezla ich so sebou na základňu, kde všetkých pasažierov popravila. S odkazom na predstaviteľa armády o tom informovala agentúra AP. Napriek tomu, že východokonžské provincie od roku 2021 spravuje armáda s cieľom zamedziť rastúcemu násiliu, ozbrojenci tam podnikajú útoky aj naďalej.

Vo východnom Kongu útočili ozbrojenci, zabili najmenej 17 ľudí
Twitter/West Africa Democracy Radio (ilu)

"Zaútočili na tri vozidlá, ktoré so sebou vzali na svoju základňu v Petshi, v okrese Walend Djatsi. Šéf (okresu) potvrdil, že tých 17 ľudí popravili," uviedol v rozhovore s agentúrou AP plukovník Ruphin Mapela Mviniama. Dodal, že v danej oblasti sa dá len ťažko zistiť, čo presne sa stalo, vzhľadom na to, že je pod kontrolou povstaleckých milícií.

V provincii Ituri medzi sebou od roku 2017 súperia ozbrojené skupiny CODECO, ktorá združuje niekoľko milícií etnika Lendu, a Zaire, tvorená predovšetkým domobranou etnika Hema. Boje medzi týmito milíciami sú v poslednej dobe podľa AP intenzívnejšie. Najmenej 32 ľudí zomrelo pri februárových útokoch milície CODECO, ktorá podľa OSN postupne získava pod kontrolu v stále viac oblastiach.

Situácia sa zhoršuje aj v susednej provincii Severné Kivu, kde od roku 2021 podniká ofenzívu povstalecká milícia M23, ktorá bola takmer desať rokov nečinná. Ozbrojenci z M23 sa zmocňujú rozsiahlych území a zabíjajú civilistov.

Milícia CODECO a Zjednotenej demokratickej sily (ADF), ktoré majú väzby na Islamský štát (IS), podľa OSN využívajú to, že vláda je sústredená na boj so skupinou M23. Z jej podpory vláda viní susednú Rwandu, ktorá to popiera.

Vo východnom Kongu pôsobí podľa AP viac ako 120 ozbrojených skupín. Niektoré sa snažia získať kontrolu nad nerastným bohatstvom a iné vznikli na obranu svojich komunít. V oblasti tiež naďalej trvajú konflikty, ktoré sú dôsledkom etnickej rivality. Ozbrojený konflikt v Kongu podľa odhadov OSN vnútorne vysídlil 5,7 milióna ľudí a 26 miliónov ich uvrhol na prah hladomoru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok