Velitelia používajú bariérových vojakov, tvrdia ruskí vojaci. Bránia im v ústupe

ta3 tasr
27.3.2023 20:25

Členovia nedávno vytvoreného ruského útočného útvaru tvrdia, že velitelia na nich nasadili vojakov, ktorí im majú brániť v ústupe a vyhrážajú sa im aj smrťou. Ruské sily totiž utrpeli v bojoch na východe Ukrajiny "obrovské" straty, napísal v pondelok portál britského denníka The Guardian.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Skupina približne 20 mužov vo vojenských uniformách vo videu adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vraví, že sú zvyškom oddielu BÚRKA patriaceho pod ministerstvo obrany.

"Štrnásť dní sme sedeli pod otvorenou mínometnou a delostreleckou paľbou," hovorí ruský vojak Alexandýr Gorin v apeli, ktorý sa prvýkrát objavil v piatok 24. marca v ruskej aplikácii Telegram. "Máme obrovské straty. Zranených bolo 34 ľudí a zomrelo 22 ďalších vrátane nášho veliteľa," dodal Gorin.

Ďalší vojak vyhlásil, že útvar na začiatku operácií pôvodne tvorilo 161 mužov. Gorin uviedol, že jeho muži sa rozhodli vrátiť späť na veliteľstvo ruskej armády, ale nadriadení im ústup zamietli.

"Rozmiestnili za nami vojakov ako bariéry a tí nám nedovolili opustiť pozície... Vyhrážajú sa nám, že nás jedného po druhom zlikvidujú a aj ako útvar. Chcú nás popraviť ako svedkov úplne nedbalého zločineckého velenia," povedala skupina mužov vo videu určenom Putinovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok