Tajomník ruskej bezpečnostnej rady pohrozil USA: Máme zbrane, ktoré vás môžu zničiť

TA3 ČTK
27.3.2023 16:58

Rusko má zbrane, ktoré sú schopné v prípade ohrozenia jeho existencie zničiť nepriateľa, a to vrátane Spojených štátov. Podľa agentúry Reuters to uviedol tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, ktorý zároveň obvinil Washington, že podceňuje jadrovú silu Moskvy.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady pohrozil USA: Máme zbrane, ktoré vás môžu zničiť
TASR/AP

Patrušev je posledným z radu vysoko postavených ruských činiteľov, ktorí nedávno pohrozili použitím ruského jadrového arzenálu. "Americkí politici sú chytení do pasce vlastnej propagandy, stále sú presvedčení, že v prípade priameho konfliktu s Ruskom sú Spojené štáty schopné vykonať preventívny raketový úder, po ktorom už Rusko nebude schopné odpovedať. To je krátkozraká a veľmi nebezpečná hlúposť," povedal Patrušev štátnemu listu Rossijskaja gazeta.

"Rusko je trpezlivé a nikoho nezastrašuje svojou vojenskou prevahou. Má však moderné unikátne zbrane schopné v prípade ohrozenia svojej existencie zničiť akéhokoľvek protivníka, vrátane Spojených štátov," dodal Patrušev, ktorý je považovaný za blízkeho spojenca prezidenta Vladimira Putina.

Rusko uviedlo, že jedným z dôvodov začatia invázie na Ukrajinu vlani vo februári bolo čeliť ním vnímanej bezpečnostnej hrozbe vyplývajúcej zo zbližovania Kyjeva s NATO. 

Odvtedy Moskva bez toho, aby verejne predložila dôkazy, obviňuje Západ, že sa jej vyhráža jadrovými zbraňami, a hovorí o pripravenosti použiť v krajnom prípade vlastné jadrové zbrane, ak by bola ohrozená samotná existencia ruského štátu. V sobotu Putin oznámil, že Rusko umiestni taktické jadrové zbrane v susednom Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok