Učitelia sú nedocenení finančne aj morálne, zhodujú sa riaditelia škôl. Mladí pedagógovia často živoria

ta3/Milan Špak
28.3.2023 18:00

Každoročne si 28. marca pripomíname Deň učiteľov. Pedagógovia nesú na pleciach zodpovednosť za vzdelanie aj výchovu ďalšej generácie. Ich profesia je však finančne nedocenená. Oslovili sme piatich riaditeľov základných a stredných škôl, ktorých sme sa pýtali na názor na platové ohodnotenie učiteľov, nedocenenie ich práce a aj na to, čo majú na svojej profesii najradšej.

Úhrady za energie uhradí rezort. Školám tak poskytne vyše milión eur
TASR/Veronika Mihaliková

Riaditeľov sme sa pýtali:

  • Od 1. januára došlo k navýšeniu platov učiteľov o 10 percent. Považujete to za dostačujúce vzhľadom na súčasnú infláciu? 
  • Povolanie učiteľa je pre spoločnosť mimoriadne dôležité. Aké by malo byť podľa vás férové ohodnotenie pedagóga?
  • Dokáže učiteľ vyžiť z aktuálneho platu alebo si potrebuje hľadať aj iné zdroje príjmu, napr. súkromné doučovanie?
  • Priemerný plat pedagóga je oproti priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa nižší o takmer 600 eur. Prečo je podľa vás profesia učiteľa tak nedocenená?
  • Ako vnímate to, že požiadavkami učiteľov sa kompetentní začínajú zaoberať až pod nátlakom protestov a hrozbou štrajkov?
  • Majú čerství absolventi inú predstavu o práci pedagóga? Stáva sa, že pre nízky plat aj odmietli nastúpiť?
  • Hovorí sa, že byť učiteľom nie je len povolanie, ale aj poslanie. Čo máte na práci učiteľa najradšej? Ako sa žije a pracuje so zodpovednosťou za výchovou ďalšej generácie?

Odpovedali:

  • Vladimír Lajčák, riaditeľ Strednej športovej školy, Poprad
  • Erika Drgoňová, riaditeľka Základnej školy SNP, Ostredková 14, Bratislava
  • Dominik Križanovič, riaditeľ Obchodnej akadémie, Dudova 4, Bratislava
  • Danka Mihóková, riaditeľka Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava, Kežmarok
  • Gabriel Kalna, riaditeľ Základnej školy Pavla Marcelyho, Bratislava

Vladimír Lajčák

Od 1. januára došlo k navýšeniu platov učiteľov o 10 percent. Považujete to za dostačujúce vzhľadom na súčasnú infláciu?

Nie, nepovažujem to za dostatočné. Nielen vzhľadom k aktuálnej inflácii, ale i k faktu, že v minulých rokoch sa platy učiteľov nezvyšovali vôbec, alebo ak, tak o marginálne sumy.

Povolanie učiteľa je pre spoločnosť mimoriadne dôležité. Aké by malo byť podľa vás férové ohodnotenie pedagóga?

Problém je komplikovanejší, pretože univerzálny plat v školstve neexistuje a jeho výška závisí od viacerých faktorov. Aj preto je podľa platy.sk rozpätie platov učiteľov strednej školy od 932 do 1763 eur. Paradoxne, minimálnu úlohu pri výške platu pedagógov hrá kvalita, prípadne konkrétne výsledky ich práce. Preto ak poviem, že priemer miezd by sa mal pohybovať na úrovni hornej hranice uvedeného rozpätia, nestačí to. Významnejší podiel na výške platu by mala zohrávať pohyblivá zložka, aby sa dali oceniť tí, ktorí si to naozaj zaslúžia.

Dokáže učiteľ vyžiť z aktuálneho platu alebo si potrebuje hľadať aj iné zdroje príjmu, napr. súkromné doučovanie?

Začínajúci a mladí učitelia určite nie, v týchto kategóriách sú platy nielen nedostatočné, ale aj nedôstojné. Obávam sa, že sú nútení vykonávať podstatne menej kvalifikované práce, ako je doučovanie.

Priemerný plat pedagóga je oproti priemernému platu človeka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa nižší o takmer 600 eur. Prečo je podľa vás profesia učiteľa tak nedocenená?

Lebo sú učitelia príliš málo odhodlaní bojovať za svoje platy, málo zdôrazňujú svoju dôležitosť pre spoločnosť a nepresadzujú svoje záujmy. Odborový zväz pracovníkov školstva si žije vlastný život a pseudozástupcovia typu Slovenskej komory učiteľov nezastupujú okrem seba de facto nikoho. Faktom je ale i to, že kým budú existovať školy, ktoré nikoho nič nenaučia a ich jediným problémom je koľko "hláv" evidujú a vykazujú pre získanie normatívnych peňazí, rešpekt nezískame.

Ako vnímate to, že požiadavkami učiteľov sa kompetentní začínajú zaoberať až pod nátlakom protestov a hrozbou štrajkov?

Chcieť od ľudí, ktorí získali vzdelanie bez námahy na mizerných školách, často pokútnym spôsobom, bez nutnosti každodenného preukazovania vedomostí a intelektu, aby adekvátne oceňovali vzdelanie a vzdelávateľov, je nereálne. A, žiaľ, priveľa takých ľudí dnes o platoch učiteľov rozhoduje. Ostatní zrejme nedoceňujú fakt, že tento štát nemá okrem ľudského potenciálu nič, ak premrhávame aj ten, zahrávame sa s vlastnou budúcnosťou.

Majú čerství absolventi inú predstavu o práci pedagóga? Stáva sa, že pre nízky plat aj odmietli nastúpiť?

Majú, aj keď nie úplne. Ich predstavy viac-menej vychádzajú z ich študentskej skúsenosti, trochu doplnených poznatkami z praxí absolvovanými na školách. Nikdy sa mi nestalo, aby začínajúci učiteľ nenastúpil pre nízky plat, aj keď platy začínajúcich učiteľov sú naozaj nedostatočné.

Hovorí sa, že byť učiteľom nie je len povolanie, ale aj poslanie. Čo máte na práci učiteľa najradšej? Ako sa žije a pracuje so zodpovednosťou za výchovou ďalšej generácie?

Kedysi na začiatku svojej pedagogickej kariéry som si vytvoril víziu učiteľa, ktorý nie je ťažko pracujúcim prenášačom žiakov z brehu nevedomosti na breh poznania, ale má byť tým, kto vytvára, podnecuje a usmerňuje v mladých ľuďoch túžbu poznať, pochopiť a vylepšiť svet okolo nás. Teší ma, keď sa to darí, keď mám okolo seba rozumných, vyrovnaných, sebavedomých a aktívnych žiakov, ktorí úplne prirodzene prechádzajú z pozície podriadenosti na platformu partnerskej spolupráce. Zodpovednosť je to veľká a dúfam, že vždy bude dostatok učiteľov, ktorí ju dobrovoľne príjmu, nevyhoria priskoro, nedajú sa znechutiť a nestanú sa ľahostajnými.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok