Čo je to dark web? Dá sa tam objednať aj kybernetický útok v zľave, hovorí novinár Macko

ta3/Denis Dufala
1.4.2023 00:00

Dark web z veľkej časti anonymizuje a ochraňuje užívateľa oveľa viac ako povrchový web, ktorý používame každodenne. Nápomocným nástrojom môže byť pre verejnosť, investigatívnych novinárov a najmä oznamovateľov trestných a neetických činov. Jeho odvrátenou stránkou sú však drogy, zbrane aj predaj orgánov.

Čo je to dark web? Dá sa tam objednať aj kybernetický útok v zľave, hovorí novinár Macko
ČTK

Na niektorých dark webových stránkach a fórach, môžete naraziť na oznamovateľov trestných činností. The Hub je jedno z najväčších fór na dark webe, kde sa nachádza veľa informácií o rôznych činnostiach, vrátane whistleblowerov. Fórum má však aj mnoho nelegálnych a neetických obsahov. Hidden Answers je fórum, kde sa môžete pýtať na rôzne témy, vrátane trestnej činnosti a oznamovateľov. Má však tiež mnoho nelegálnych a neetických obsahov. Je dôležité pamätať na to, že používanie dark webu môže byť v určitých prípadoch nebezpečné.

"Dark web Je plný nelegálnych aktivít a komodít. Na tom je to založené, že to tam nájdete. Môžete objednať služby, ako napríklad kybernetický útok v zľave. Ak do hodiny pošlete kryptomenu, môžete za menej prostriedkov zasiahnuť viac ľudí. Obchoduje sa tam s aktivitami a službami, ktoré si za bežných okolností neobjednáte," vysvetľuje Macko.

Podľa Univerzity Tulane v Lousiane dark web začal v roku 2000 spoločne s vydaním Freenetu, čo mal byť projekt k práci študenta Iana Clarkea z Edinburgskej univerzity. Mal to byť nový spôsob pre anonymnú komunikáciu a zdieľanie súborov. Clarkeove práce mali byť základom pre projekt Tor, ktorý dokončili v roku 2002 a spustili o šesť rokov neskôr. Väčšina zdrojov tvrdí, že dark web je dielom vlády Spojených štátov.

Investigatívni novinári môžu z dark webu získavať a čerpať dáta, ktoré na povrchovom webe nie je možné získať.

"Univerzálnym jazykom na dark webe je angličtina. Rozlíšiť, kto odkiaľ pochádza nie je možné. Možno podľa mena, no tie sú vymyslené. Najväčší dopyt bol pred tromi rokmi po útočných zbraniach a kybernetických útokoch," opisuje Macko.

Novinári dokážu aj na tejto "odvrátenej" strane internetu prehliadať, vyhľadávať a vyšetrovať. Príkladom je kauza otrávenia ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Šéf investigatívnej organizácie Bellingcat Christo Grozev tvrdil, že pomocou kryptomeny a dark webu sa dá jednoducho dostať k telefónnym číslam potenciálnych páchateľov, ktorí sa snažili kritika Vladimira Putina otráviť.

Výskumník a nadšenec skúmania dark webu Dominik Stroukal v rozhovore pre Startitup uviedol, že dark web je časť internetu, ku ktorej sa jednoducho verejnosť nedostane. Verejnosť na to potrebuje špeciálnu znalosť, softvér. Odohrávajú sa tam ilegálne veci, ale nie len tie. Je možné dostať sa k množstvu dát, ktoré sú v západnom svete legálne, napríklad zdieľanie literatúry, ktorá je zase protizákonná v inom štáte. To na Slovensku a v Česku nepoznáme, pretože takúto cenzúru nemáme. 

Stroukal tiež hovorí, že väčšina transakcií, ktoré prebiehajú na dark webe, je za nákup drog, primárne marihuany. Je komplikované sa k transakciám dopátrať, no podľa Stroukala to možné je. V niektorých krajinách sveta je to jediná možnosť, ako môže osoba upozorniť na nekalé praktiky vlád. Pri správnom používaní totiž dark web zaručuje anonymitu a oznamovateľ sa tak vyhne ohrozeniu jeho osoby v súvislosti s oznamovaním nezákonných postupov v nedemokratických krajinách.

Súkromie na prvom mieste

AK vás láka používanie dark webu, majte na mysli svoju bezpečnosť a súkromie. Pozrite si aj niekoľko odporúčaní, ktoré sme zhrnuli v bodoch.

  • Pri používaní dark webu je potrebné využívať virtuálne súkromné sieťové pripojenie. VPN umožní šifrovať vašu internetovú aktivitu a skryť vašu IP adresu pred stránkami, ktoré navštevujete. Toto môže byť užitočné pri vstupovaní na dark web, pretože vám umožní skryť vaše fyzické umiestnenie a chrániť vašu identitu. 
  • Používajte bezpečné prehliadače. Existujú špeciálne prehliadače určené pre dark web, ako napríklad Tor, ktoré môžu byť použité na bezpečné prehliadanie stránkami na dark webe. 
  • Používajte bezpečné komunikačné nástroj. Pri komunikácii s informátormi alebo inými ľuďmi na dark webe používajte iba bezpečné komunikačné nástroje, ktoré vám umožnia šifrovanú komunikáciu a anonymitu.
  • Zabezpečte svoje zariadenia. Môžete použiť antivírusový softvér, firewall a iné zabezpečovacie nástroje, aby ste minimalizovali riziká spojené s používaním dark webu a chránili svoje zariadenia pred hrozbami. 
  • Nezdieľajte príliš veľa informácií. Vždy sa snažte minimalizovať množstvo informácií, ktoré poskytujete na dark webe a zabezpečte, aby vaše osobné údaje boli chránené. 
  • Používajte kryptomenu. Ak chcete byť ešte opatrnejší, môžete použiť kryptomenu na anonymné platby a zabrániť tomu, aby vaše platobné informácie boli sledované alebo odhalené. 
  • Nepoužívajte svoje skutočné meno. Použite pseudonym, aby sa minimalizovalo riziko spojené s vašou identitou. 
  • Nepoužívajte svoj bežný e-mail. Použite nový e-mailový účet, ktorý nie je spojený s vašou bežnou e-mailovou adresou a ktorý používate iba pre dark web.
  • Nenavštevujte neznáme .onion stránky. Snažte sa navštevovať iba stránky, ktoré sú známe a overené a ktoré majú dobré recenzie od iných používateľov. 
  • Sledujte svoju digitálnu stopu. Sledujte svoju digitálnu stopu a minimalizujte informácie o sebe, ktoré zanechávate na internete. 
  • Buďte opatrní pri sťahovaní súborov. Niekedy sa môžu na dark webe nachádzať nebezpečné súbory, ktoré môžu obsahovať škodlivý kód, vírusy alebo malware. Pred stiahnutím súboru sa vždy presvedčte o jeho bezpečnosti. 
  • Opatrne s informáciami o vašej práci. Ak pracujete na investigatívnej práci alebo oznamujete - opatrnosť je kľúčová. Neriešte svoju prácu s neznámymi osobami a informácie o vašej práci uchovávajte v bezpečí. Všetky tieto opatrenia vám pomôžu minimalizovať riziká spojené s používaním dark webu a chrániť vašu identitu a súkromie.

Pokiaľ chcú novinári využívať dark web, tak by sa mali poradiť s informačno-technologickým tímom, ktorý má v súčasnosti už takmer každá redakcia. Verejnosti odporúčame poradiť sa s odborníkmi a naštudovať si metodológiu dark webu, aby ste si na týchto stránkach internetu neuškodili.  

Pomocou The Hidden Wiki sa dostanete k množstvu .onion adresám, ktoré vám sprístupnia služby alebo obsahy na dark webe.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok