Čo je to dark web? Dá sa tam objednať aj kybernetický útok v zľave, hovorí novinár Macko

ta3/Denis Dufala
1.4.2023 00:00

Dark web z veľkej časti anonymizuje a ochraňuje užívateľa oveľa viac ako povrchový web, ktorý používame každodenne. Nápomocným nástrojom môže byť pre verejnosť, investigatívnych novinárov a najmä oznamovateľov trestných a neetických činov. Jeho odvrátenou stránkou sú však drogy, zbrane aj predaj orgánov.

Čo je to dark web? Dá sa tam objednať aj kybernetický útok v zľave, hovorí novinár Macko
ČTK

Prehliadanie dark webom je v našich končinách legálne. Protizákonné je prostredníctvom dark webu nakupovať alebo predávať nelegálne komodity či služby.

Ak sa chcete dostať na dark web, vstupnou bránou je prehliadač s názvom Tor (pozn. red. The onion router). Užívateľ si do počítača nainštaluje prehliadač Tor a využíva ho v podstate rovnako ako všetky iné prehliadače. Treba myslieť na to, že aj na dark webe je reálna hrozba napadnutia vašich osobných údajov. Odporúča sa preto neukladať si do internej pamäte ani do digitálneho úložiska (pozn. red. na cloud) žiadne osobné dokumenty - občiansky preukaz, pas a iné, ktoré majú na čiernom trhu hodnotu. Je potrebné dodržiavať niekoľko bezpečnostných pravidiel, ktoré nájdete nižšie v tomto článku.

"Dark web nie je na Slovensku veľmi rozšírený. Ja som sa naň dostal asi pred tromi rokmi. Dostanete sa do iného sveta internetu, ktorý bežní ľudia nepoznajú. Pravidlá sú tam veľmi prísne. Na dark web mi trvalo dostať sa asi rok. Dostal som sa tam cez technologicky vyspelého človeka, ktorý bol šéfom bezpečnosti v nemenovanej firme. Je to zaujímavý zážitok. Kúpite a objednáte tam čokoľvek," povedal pre redakciu ta3 technologický novinár a šéfredaktor časopisu TOUCHIT Ondrej Macko.

Domény sa končia .onion

Najideálnejšie je prihlasovanie do dark webu pomocou prázdneho počítača s aktívnym softvérom virtual box. Vo vašom reálnom počítači teda využívate virtuálny počítač, ktorý funguje ako karanténna brána k vášmu reálnemu počítaču, zatiaľ čo vy pracujete vo fiktívnom systéme. Ak si k tomu ešte nastavíte aj VPN (pozn. red. virtuálna súkromná sieť), tak bude vaše súkromie nanajvýš chránené.

Tor sám o sebe chráni vaše pripojenie na dark webe pomocou viacerých vrstiev (pozn. red. preto je na dark webe doména nazvaná .onion, podľa vrstiev cibule), čo sa odráža na rýchlosti prehľadávania. Vrstvami rozumieme náhodné servery, pomocou ktorých vás Tor pripája k vami vyhľadávaným doménam. Napríklad, na dark webové fórum sa automaticky dostanete cez viacero náhodných serverov v rôznych krajinách sveta. Preto trvá prihlásenie sa na doménu podstatne dlhšie ako na povrchovom webe. Prakticky tak virtuálne cestujete cez viacero krajín až k výslednej doméne.

Základný rozdiel medzi deep a dark webom je ten, že dark web je predĺžením deep webu. Obsah hlbokého webu (z angl. deep) je pred verejnosťou skrytý. Patria doň zdravotné záznamy, právne dokumenty, vládne správy, súkromné databázy a podobne. Má tvoriť okolo 96 % celého obsahu na internete. Deep web pritom využívate napríklad aj vtedy, keď si kontrolujete zostatky a transakcie v internet bankingu.

Macko sa domnieva, že na Slovensku dark web používa päť až šesť percent ľudí. Dostať by sa naň chcela aj slovenská vláda. "Na Slovensku fungujú pri úrade vlády aj na ministerstve informatizácií bezpečnostné jednotky, ktoré sa snažia dostať do dark webu. Odhadujem však, že sa tam nikdy nedostali," hovorí Macko.

Vyšetrovanie aj whistleblowing

Je verejne známe, že obsah na dark webe je aj v niektorých prípadoch nezákonný. Ide napríklad o predaj drog, zbraní či ukradnutých identít.

Investigatívni novinári, ale i verejnosť môžu využiť dark web na získanie informácií a dát, ktoré by inak boli nedostupné alebo by bolo príliš ťažké dostať sa k nim. Napríklad, môžu sa pokúsiť získať informácie o zločineckých organizáciách alebo o prípadoch korupcie. Taktiež môžu použiť dark web na nadväzovanie kontaktov s informátormi alebo svedkami kriminálnych prípadov.

Jednotlivci, ktorí chcú použiť dark web na investigatívnu prácu, by mali mať potrebné technologické zručnosti a skúsenosti a taktiež opatrenia na zabezpečenie svojho súkromia. Okrem toho by mali poznať platné zákony, ktoré sa vzťahujú na používanie dark webu. Naopak, pre verejnosť je dark web využiteľný vo väčšej miere na oznamovanie neetických a trestných činov, korupcie (pozn. red. whistleblowing) , ale i na vyhľadávanie správ v krajinách so silnou cenzúrou.

Podľa Macka by dark web mohol byť pre novinárov a oznamovateľov užitočný. "Určite áno, no len vtedy, ak sa tam dostanú. Je tam zvláštna kasta ľudí. Ak by sa tam novinári dostali, je to pre nich ten správny zdroj. Zistili by, čo sa vlastne deje v danej spoločnosti. Na dark webe tiež prídete na to, kto ťahá za nitky." Oznamovatelia môžu s novinármi bezpečne zdieľať informácie pomocou dark webovej platformy SecureDrop.

Na dark webe vyhľadávate pomocou DuckDuckGo, je to alternatíva vyhľadávača Google na temnom webe.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok