Izraelský prezident apeluje na zrušenie súdnej reformy. Vládu vyzýva k zodpovednosti

ta3 ČTK
27.3.2023 07:22

Izraelský prezident Jicchak Herzog v pondelok ráno opätovne vyzval premiéra Benjamina Netanjahua, aby ustúpil od presadenia spornej súdnej reformy. Predstaviteľov vlády aj opozície v príspevku na Twitteri vyzval na zodpovednosť. Izrael má za sebou noc plnú protestov, ktoré vyvolalo odvolanie ministra obrany Joava Galanta.

Izraelský prezident apeluje na zrušenie súdnej reformy. Vládu vyzýva k zodpovednosti
TASR/AP

"V záujme jednoty ľudu Izraela, v záujme zodpovednosti vás vyzývam, aby ste okamžite zastavili legislatívny proces," napísal Herzog. "Hlboké znepokojenie obklopuje celý národ. Bezpečnosť, ekonomika, spoločnosť - to všetko je ohrozené," uviedol prezident a dodal, že dianie v krajine teraz sleduje celý národ, ale aj celý svet.

Do skorých ranných hodín o možnosti pozastaviť schvaľovanie reformy v pondeok rokovala vláda. Podľa denníka Haarec by hneď ráno mal s prejavom k verejnosti vystúpiť aj sám Netanjahu.

Masívne demonštrácie, na ktorých sa zúčastňujú státisíce ľudí, sa po celom Izraeli konajú už niekoľko týždňov. Vyvolal ich Netanjuhuov plán na reformu súdnictva. Napätie v uliciach sa v nedeľu vystupňovalo po tom, čo Netanjahu odvolal ministra obrany Galanta, ktorý v sobotu jeho reformné plány kritizoval.

Herzog vyzval vládu na zrušenie reformy už pred dvoma týždňami a predložil vtedy vlastný kompromisný návrh, ktorý Netanjahu odmietol. Herzog pri oznámení návrhu vyjadril obavy z občianskej vojny, a to vzhľadom na to, aké vášne vláda, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, v posledných týždňoch vzbudzuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok