FOTO: Biden vyhlásil v Mississippi stav katastrofy. Tornádo spôsobilo spúšť, prešlo 274 kilometrov

ta3 tasr
26.3.2023 17:41

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pre štát Mississippi, kde v noci na sobotu zabilo ničivé tornádo viac ako dve desiatky ľudí. Informoval o tom Biely dom. Rozhodnutie uvoľní federálnu pomoc pre obyvateľov niekoľkých okresov, ktoré podľa agentúry AP patria k najchudobnejším v Spojených štátoch.

Biely dom pomáha

V Mississippi zahynulo najmenej 25 ľudí a desiatky ďalších boli zranené po tom, čo sa mohutná búrka prehnala niekoľkými obcami v oblasti mississippskej delty. V Alabame zomrel pri búrke jeden človek po tom, čo vietor niekoľkokrát prevrátil jeho obytný príves.

Pátracie a záchranné tímy v nedeľu pokračujú v prehľadávaní trosiek domov, z ktorých mnoho bolo úplne zrovnaných so zemou. Stovkám ľudí muselo byť poskytnuté náhradné prístrešie. Najhoršie postihnuté je mestečko Rolling Fork, z ktorého ostali z veľkej časti len trosky.

Na základe Bidenovho rozhodnutia možno vyčleniť federálne prostriedky na obnovu v mississippských okresoch Carroll, Humphreys, Monroe a Sharkey. Peniaze poputujú aj na dočasné ubytovanie, opravy nepoisteného majetku či pomoc zasiahnutým podnikom, uvádza vyhlásenie Bieleho domu.

Nové varovanie

Stav katastrofy vyhlásil už skôr aj guvernér Mississippi Tate Reeves, ktorý zasiahnutý región charakteristický rozsiahlymi bavlníkovými, kukuričnými a sójovými plantážami a rybníkmi osobne navštívil. Telefonicky tiež hovoril s Bidenom a mississippskými zástupcami v americkom Kongrese.

Národná meteorologická služba (NWS) v sobotu uviedla, že podľa predbežných údajov dosiahla sila tornáda v Mississippi druhý najvyšší stupeň na Fujitovej stupnici, teda EF-4. Vietor v takto mocných tornádach dosahuje rýchlosť 265 až 320 kilometrov za hodinu. Počas svojej zhruba hodinovej existencie prešlo tornádo 274 kilometrov, čo je podľa NWS neobvykle dlhá trasa.

Pre oblasť východnej Louisiany, južného Mississippi a južnej Alabamy vydala NWS na nedeľu nové varovanie pred možným silným vetrom, krupobitím a potenciálne aj tornádami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok