Ukrajina bola nútená financovať vojnu tlačením peňazí, tomu je však koniec

TA3 ČTK
26.3.2023 13:41

Ukrajina už ďalej nebude financovať vojnu proti Rusku tlačením peňazí. Denníku Firnancial Times (FT) to v nedeľu zverejnenom rozhovore povedal guvernér ukrajinskej centrálnej banky Andrij Pyšnyj. Tlačenie peňazí je podľa neho nebezpečné, pretože predstavuje veľké riziko pre makrofinančnú stabilitu. Spor s vládou na túto tému je vyriešený, povedal.

Ukrajina bola nútená financovať vojnu tlačením peňazí, tomu je však koniec
TASR/AP

Ukrajinská centrálna banka bola vlani nútená natlačiť miliardy hrivien (jedna hrivna je 0,025 eur), aby vyrovnala schodok v rozpočte. "Bola to rýchla náprava, ale veľmi nebezpečná," povedal Pyšnyj denníku.

Ministerstvo financií predtým nebolo ochotné využiť domáce dlhopisové trhy alebo zvýšiť príjmy. Vláda ale kurz zmenila a pripravila pôdu pre pôžičku za 15,6 miliardy dolárov (vyše 14,4 miliardy eur) dohodnutú medzi Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Kyjevom minulý týždeň. Pôžičku ešte musí odsúhlasiť výkonná rada fondu. Pevnou súčasťou dohody s MMF je práve koniec menového financovania a naopak využívanie domácich dlhopisových trhov a opatrení na zvýšenie daňových príjmov, uviedli FT.

Ekonómovia sa obávali, že by sa Ukrajina mohla vlani dostať kvôli tlačeniu peňazí do hyperinflačnej špirály, pretože tlačila peniaze aby vyrovnala oneskorené platby finančnej pomoci z EÚ. Kritici uvádzajú, že vláda si mala namiesto toho utiahnuť opasok, požičať si od ukrajinských bánk a zvýšiť dane a clá.

Rovnaký názor zopakoval v septembri denníku FT Pyšného predchodca vo funkcii Kyrylo Ševčenko, ktorý v októbri rezignoval. Jeho postoj zvyšoval napätie medzi centrálnou bankou a vládou. Pyšnyj v rozhovore s denníkom uvádza, že sa hneď prvý deň vo funkcii zišiel s ministrom financií Serhijom Marčenkom a rokovali do neskorých nočných hodín. Dohodli okrem iného, že centrálna banka upraví svoje požiadavky na bankové rezervy a ministerstvo ponúklo bankám atraktívnejšie podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok