Rusko dostalo z Iránu ďalšie drony pre útoky na Ukrajinu, tvrdí britský rezort obrany

TA3 ČTK
26.3.2023 13:02

Rusko dostalo od Iránu ďalšie bezpilotné lietadlá Šáhid pre útoky na Ukrajinu. Po dvojtýždňovej odmlke ich od začiatku marca nasadilo najmenej 71, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany, ktoré sa vo svojich pravidelných hodnoteniach odvoláva na informácie tajných služieb.

Rusko dostalo z Iránu ďalšie drony pre útoky na Ukrajinu, tvrdí britský rezort obrany
TASR/AP (ilu)

Podľa ministerstva Rusko teraz dostáva od Iránu pravidelné dodávky "malého počtu" dronov Šáhid, ktoré samy útočia na cieľ. Bezpilotné lietadlá sú na Ukrajinu vypúšťané z ruskej Brjanskej oblasti, ktorá hraničí so severozápadnou Ukrajinou, a tiež z Krasnodarského kraja na juhovýchod od Ukrajiny. 

Rusku to podľa Londýna umožňuje útočiť na rozsiahle oblasti Ukrajiny a napadnutú krajinu to núti rozprestrieť svoju protivzdušnú obranu.

Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine na konci februára minulého roka britské ministerstvo obrany denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb. 

Britská vláda sa tak snaží čeliť ruskej propagande. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, pripomína agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok