Rusko a Čína nevytvárajú vojenské spojenectvo, vyhlásil Putin

ta3 čtk
26.3.2023 11:20

Rusko a Čína nevytvárajú vojenské spojenectvo a vo veci vzájomnej vojenskej spolupráce pred verejnosťou nič neskrývajú. Podľa agentúry TASS to povedal ruský prezident Vladimir Putin. Urobil tak po nedávnej návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, na ktorej sa obaja vodcovia zaviazali ďalej utužiť vzťahy.

"S Čínou nevytvárame žiadne vojenské spojenectvo. Áno, máme spoluprácu aj v oblasti vojensko-technickej súčinnosti, neskrývame to, ale je to transparentné, nie je tam nič tajné," povedal Putin v rozhovore v štátnej televízii Rossija-24. Odmietol tiež, že by rusko-čínska spolupráca predstavovala hrozbu pre Západ.

Ako Moskva, tak Peking hovorili o Siovej trojdňovej návšteve Ruska zo začiatku tohto týždňa ako o príležitosti na prehĺbenie deklarovaného "priateľstva bez hraníc" oboch krajín. Prezidenti podpísali rámcové dohody o rozšírení strategického partnerstva a o strategickej spolupráci. Čína však doteraz odmieta dodávať Rusku zbrane potrebné na vedenie vojny na Ukrajine.

Putin v nedeľu naopak tvrdil, že západné mocnosti sa snažia vytvoriť ďalšie globálne aliancie, a obvinil Spojené štáty a NATO, že začínajú budovať novú "os", ktorá sa do istej miery podobá spojenectvu Nemecka, Talianska a Japonska v 30. rokoch.

Zopakoval tak svoj naratív o vojne na Ukrajine, podľa ktorého Moskva bojuje proti krajine, ktorú ovládajú nacisti podporovaní západnými mocnosťami ohrozujúcimi Rusko, uviedla agentúra Reuters. Ukrajina, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu a sama utrpela obrovské škody spôsobené nacistickými vojskami, tieto paralely odmieta ako falošné zámienky pre ruskú dobyvačnú vojnu, dodal Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok