Dohodli sa. Nemecko a eurokomisia urovnali spor o konci spaľovacích motorov

TA3 ČTK
25.3.2023 11:03

Nemecko a Európska komisia urovnali spor o konci vozidiel so spaľovacími motormi. Na Twitteri to v sobotu uviedol podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Nemecký minister Volker Wissing na Twitter napísal, že po roku 2035 bude ďalej možné novo registrovať vozidlá so spaľovacími motormi, pokiaľ budú tankovať uhlíkovo neutrálne palivá.

Podľa nemeckého ministra dopravy sa dohodu podarilo uzavrieť v piatok večer. Predchádzala tomu výmena listov medzi Berlínom a Bruselom. Nemecké ministerstvo dopravy vo štvrtok večer poslalo do Bruselu rozhodujúci kompromisný návrh a podľa informovaných zdrojov ho Európska komisia z veľkej časti prijala, píše denník Süddeutsche Zeitung (SZ). 

O tom, že je dohoda s EK o možnosti využívať syntetické palivá čiže e-palivá pre spaľovacie motory aj po roku 2035 na ceste, hovoril vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz. Klimaticky neutrálne e-palivá by podľa SZ mali mať svoju vlastnú kategóriu vozidiel. Mala by tak byť začlenená do nového európskeho nariadenia.

Berlín začiatkom marca znovu otvoril pravidlá dohodnuté v októbri počas českého predsedníctva, ktoré mali po roku 2035 prakticky znemožniť predaj nových áut so spaľovacími motormi. Obsahovala síce výnimky pre využívanie syntetických palív, Nemecko však s ich znením nebolo spokojné.

K jeho požiadavkám sa pridali aj ďalšie krajiny ako Taliansko, Poľsko a aj Česko. Spor Nemecka s Európskou komisiou o budúcnosť spaľovacích motorov po roku 2035 mal vplyv nielen na Európsku úniu, ale aj na nemeckú politiku, kde sa stal jedným z niekoľkých kontroverzných tém.

Syntetické palivá, označované často ako e-palivá, sú vyrábané chemickou cestou bez použitia ropy. Zatiaľ čo bežný benzín či diesel vzniká rafináciou ropy, umelé palivá vznikajú chemickou reakciou vodíka a oxidu uhličitého. Pokiaľ je pri výrobe využitá energia z obnoviteľných zdrojov vrátane takzvaného zeleného vodíka, je palivo považované za uhlíkovo neutrálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok