Vo veku 94 rokov zomrel Gordon Moore, spoluzakladateľ Intelu

TA3 ČTK
25.3.2023 07:41

Vo veku 94 rokov zomrel v piatok Gordon Moore, spoluzakladateľ spoločnosti Intel a priekopník polovodičového priemyslu, ktorého Mooreov zákon predpovedal neustály nárast výpočtového výkonu obvodov v elektronike na celé desaťročia. Oznámila to firma Intel a Mooreova rodinná dobročinná nadácia.

Vo veku 94 rokov zomrel Gordon Moore, spoluzakladateľ Intelu
Twitter/Intel

Podľa vyhlásenia zomrel Moore obklopený rodinou vo svojom čase na Havaji. Moore a fyzik Robert Noyce disponovali znalosťami z odboru polovodičov a mali chuť samostatne podnikať. S pomocou finančníka Arthura Rocka sa im podarilo získať potrebný kapitál a v roku 1968 sa zrodila nová firma – neskoršia Intel. Keď v roku 1971 táto spoločnosť vyrobila svoj prvý mikroprocesor, sotva kto mohol tušiť, že sa práve otvára jedna z významných kapitol dejín výpočtovej techniky. 

Procesory Intel sa napokon dostali do viac ako 80 percent osobných počítačov na svete. V článku napísanom v roku 1965 Moore poznamenal, že vďaka technologickému pokroku sa počet tranzistorov v jednom integrovanom obvode zdvojnásobí každých 18 mesiacov pri zachovaní rovnakej ceny. Táto predpoveď sa stala známou ako Moorov zákon.

"Integrované obvody povedú k takým zázrakom ako sú domáce počítače - alebo aspoň terminály pripojené k centrálnemu počítaču - automatické riadenie automobilov a osobné prenosné komunikačné zariadenia," napísal Moore vo svojom článku dve desaťročia pred revolúciou osobných počítačov a viac ako 40 rokov predtým, než Apple uviedol na trh iPhone. Napriek tomu, že predpovedal nástup osobných počítačov, povedal časopisu Forbes, že si domáci počítač kúpil až koncom 80. rokov.

Moore sa narodil v San Franciscu. V roku 1954 získal doktorát v odbore chémie a fyzika na Kalifornskom technickom inštitúte. Po škole pracoval v Shockley Semiconductor Laboratory, kde sa stretol s Noycom. S ním as ďalšími šiestimi zamestnancami potom v roku 1957 založil firmu Fairchild Semiconductor. V roku 1968 sa Moore a Noyce rozhodli opustiť firmu Fairchild a založili novú firmu, ktorú neskôr pomenovali Intel. 

Prvým zamestnancom bol Andy Grove, neskorší riaditeľ firmy. Moore sa v rozhovore s časopisom Fortune označil za "náhodného podnikateľa", ktorý nemal spaľujúce nutkanie založiť firmu, ale on, Noyce a Grove vytvorili silné partnerstvo. Zatiaľ čo Noyce mal teórie o tom, ako riešiť problémy s konštrukciou, Moore bol tým, kto si vyhrnul rukávy a strávil hodiny vylepšovaním tranzistorov a zdokonaľovaním Noyceových myšlienok, čo sa často oplatilo. Grove doplnil skupinu ako odborník na prevádzku a riadenie spoločnosti.

Do roku 1975 bol Moore výkonným prezidentom Intelu, aj keď on a generálny riaditeľ Noyce sa považovali za rovnocenných. V rokoch 1979 až 1987 bol predsedom správnej rady a generálnym riaditeľom a predsedom správnej rady zostal až do roku 1997. V roku 2023 časopis Forbes odhadol jeho majetok na 7,2 miliardy USD. V roku 2002 dostal Prezidentskú medailu slobody, najvyššie civilné vyznamenanie v USA. Moore bol ženatý, s manželkou Betty mal dve deti. Vášnivý rybár bol tiež významným filantropom, spolu s manželkou Betty založili vlastnú nadáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok