Google sprístupnil verejnosti AI chatbota Bard, chce konkurovať Microsoftu

ta3 čtk
22.3.2023 13:09

Americká internetová spoločnosť Google v utorok sprístupnila verejnosti konverzačného robota Bard. Konkurovať bude službe ChatGPT vytvorenej spoločnosťou OpenAI, ktorú podporuje Microsoft. Prístup k Bardovi je možný zatiaľ len zo Spojených štátov a Británie, uviedla agentúra AFP.

Začali vyšetrovať praktiky Google v oblasti digitálnej reklamy
TASR/AP

Google je dcérskou spoločnosťou skupiny Alphabet a predtým ponechával použitie Barda len schváleným testerom. Narýchlo ho predstavil na začiatku februára, kedy bola v popredí záujmu služba ChatGPT. Medzi oboma podnikmi sa tak rozpútal závod o to, ktorý z nich sprístupní umelú inteligenciu viacerým užívateľom. Cieľom je zmeniť spôsob, akým ľudia pracujú.

Rozhranie tvorí webová stránka oddelená od vyhľadávača Google s priestorom, kam používateľ môže zadať otázku. "Z testovania Barda sme sa veľmi naučili a ďalším dôležitým krokom k jeho vylepšeniu je získať spätnú väzbu od viacerých ľudí," napísali viceprezidenti Googlu Sissie Hsiaová a Eli Collins.

Bard vychádza z jazykového modelu LaMDA, ktorý Google navrhol na generovanie chatbotov. Kalifornská spoločnosť ho predstavila v roku 2021.

Obaja vedúci pracovníci Googlu uznávajú, že použitý program LLM generujúci odpovede na otázky formulované v bežnom jazyku "nie je bezchybný" a môže "ponúkať nepresné, zavádzajúce alebo nepravdivé informácie". Hsiaová a Collins v rozhovore s denníkom The New York Times (NYT) uviedli, že Google zatiaľ nevytvoril obchodný model a stratégiu speňaženia Barda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok