Druhý polrok vojny na Ukrajine si vyžiadal stovky civilných obetí, potvrdila OSN

ta3 čtk
24.3.2023 16:38

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) potvrdil ďalšie tisíce civilných obetí počas druhého polroka vojny na Ukrajine. V sledovanom období od začiatku augusta 2022 do konca januára 2023 podľa v piatok zverejnenej správy zomrelo alebo bolo zranených 5987 civilistov. Medzi obeťami je aj 21 ľudí, ktorých popravili ruské sily alebo zomreli pri útoku cielenom priamo na ich osobu.

Druhý polrok vojny na Ukrajine si vyžiadal stovky civilných obetí, potvrdila OSN
TASR/AP (ilu)

Úrad upozornil, že bilancia obetí je pravdepodobne silne podhodnotená, pretože zahŕňa iba prípady, ktoré sa podarilo overiť. V sledovaných šiestich mesiacoch úrad potvrdil úmrtie 1605 civilistov a zranení 4382 ľudí. Uviedol, že oproti predchádzajúcim šiestim mesiacom, v ktorých zdokumentoval úmrtie alebo zranenie 15.032 ľudí, sa počet civilných obetí znížil.

Veľké množstvo obetí podľa úradu zapríčinilo náhodné používanie výbušných zbraní. Civilných obetí je podľa neho štyrikrát viac na územiach pod kontrolou ukrajinských síl ako v oblastiach, ktoré na Ukrajine ovládla ruská armáda.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva tiež zdokumentoval 214 prípadov svojvoľného zadržania Ukrajincov na územiach okupovaných ruskými silami a 91 prípadov svojvoľného zadržania v oblastiach pod kontrolou Kyjeva. Na územiach pod kontrolou Ukrajiny boli ľudia väčšinou takto zadržiavaní kvôli podozreniu, že kolaborujú s ruskými silami.

Úrad vysokého komisára tiež vyjadril znepokojenie nad unášaním a mučením detí alebo iným zlým nakladaním s deťmi. V jednom prípade podľa neho ruské sily uniesli päť dospievajúcich chlapcov, ktoré potom mučili. Potvrdil tiež 133 prípadov sexuálneho násilia, ktoré majú súvislosť s vojnou. Väčšina z nich sa podľa neho odohrala na Ruskom okupovaných územiach, často počas takzvaného filtračného procesu.

V inej správe, ktorú Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva podľa Reuters taktiež zverejnil počas piatka, úrad upozornil na zlé nakladanie oboch strán s vojnovými zajatcami. V správe napísal o hromadnej poprave 15 ukrajinských vojnových zajatcov a 25 ruských zajatcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok