Rusi v noci útočili na niektoré ukrajinské mestá, o život prišlo niekoľko civilistov

ta3 čtk
24.3.2023 14:57

Niekoľko civilistov zahynulo pri nočných ruských vzdušných útokoch či ostreľovaní niektorých miest Ukrajiny. Informovali o tom svetové agentúry a ukrajinské médiá. Ruský raketový útok na mesto Kosťantynivka v Doneckej oblasti si podľa nich vyžiadal najmenej tri ľudské životy, pri ostreľovaní Sumskej oblasti zahynuli dvaja ľudia, ďalší zomreli na juhu krajiny.

Rusi v noci útočili na niektoré ukrajinské mestá, o život prišlo niekoľko civilistov
TASR/AP (ilu)

Podľa serveru Ukrajinska pravda jedna zo striel S-300 zasiahla v Kosťantynivke v noci na piatok takzvanú stanicu nezlomnosti, ktoré na Ukrajine poskytujú útočisko pre civilistov. Tí si v týchto zariadeniach môžu napríklad dobiť mobilné telefóny, ohriať sa alebo sa občerstviť.

V troskách zahynuli tri ženy, ktoré boli vnútorne vysídlené z Bachmutu, Časiva Jaru a dediny Opytne, ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia, napísal ukrajinský spravodajský web s odvolaním sa na prokuratúru Doneckej oblasti. Štátna služba pre mimoriadne udalosti (DSNS) podľa webu informovala o piatich obetiach - troch ženách a dvoch mužoch. Agentúra AFP však napísala, že záchranári následne bilanciu znížili na troch. Ukrajinské médiá zatiaľ informujú o piatich obetiach.

Dvaja ľudia zahynuli a ďalších desať ich bolo zranených kvôli masívnemu ruskému ostreľovaniu Sumskej oblasti na severe Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oblastnú správu, podľa ktorej Rusi v noci na piatok ostreľovali hneď niekoľko obcí v regióne. Dvaja ľudia zahynuli v meste Bilopillja, ktoré sa ocitlo pod masívnym útokom: Rusi podnikli letecký úder, 80 útokov zo salvových raketometov a 20 úderov delostrelectva, píše Ukrinform.

Agentúra Reuters medzitým napísala, že po jednej obeti hlásia aj úrady v meste Časiv Jar na východe krajiny a v Chersonskej oblasti na juhu. Agentúra AP informuje o dvoch obetiach v Chersonskej oblasti.

O niečo skôr Ukrajinská pravda informovala o ruskom nočnom útoku pomocou dronov Šáhed-136 iránskej výroby na mesto Kryvyj Rih. Podľa šéfa Dnipropetrovskej oblasti Serhija Lysaka päť dronov v noci na piatok zasiahlo svoje ciele a jeden stroj sa ukrajinskej armáde podarilo zostreliť. Zatiaľ nie sú správy o obetiach alebo zranených kvôli útoku.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat medzitým podľa Ukrajinskej pravdy informoval, že Rusko v noci na piatok podniklo na Ukrajinu vzdušné útoky pomocou rôznych zbraní, napríklad navádzaných leteckých bômb, striel Ch-31 alebo dronov, ktoré útočia na ciele štýlom kamikaze. Rusi podľa Ihnata zaútočili už vo štvrtok večer na Odesskú oblasť, pričom ukrajinská protivzdušná obrana dve strely typu Ch-59 zlikvidovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok