Španielom sa podarilo dostať požiar pod kontrolu, evakuovaných bolo osem obcí

ta3 čtk
25.3.2023 10:09

Španielski hasiči v sobotu oznámili, že sa im podarilo zabrániť ďalšiemu šíreniu prvého tohtoročného rozsiahleho požiaru v krajine. Ten vypukol vo štvrtok severne od Valencie, doteraz spálil viac ako 4000 hektárov lesa a donútil asi 1500 obyvateľov opustiť domovy, informovala agentúra Reuters.

Neobvykle suchá zima v niektorých častiach južnej Európy vyvolala obavy z opakovania roku 2022, kedy požiare zachvátili celkovú plochu 785 000 hektárov. Podľa štatistík Európskej komisie to bol viac ako dvojnásobok oproti ročnému priemeru za posledných 16 rokov. Len v Španielsku, ktoré sa po troch rokoch podpriemerných zrážok stretáva s dlhodobým suchom, vlani 493 požiarov zničilo rekordných 307 000 hektárov pôdy.

Viac ako 500 hasičov podporovaných 20 lietadlami a vrtuľníkmi sa snaží o to, aby dostali pod kontrolu požiar blízko pri obci Villanueva de Viver v regióne Valencia, uviedli v sobotu záchranné služby. Podľa nich sa im už podarilo docieliť to, aby sa plamene prestali šíriť do ďalších oblastí.

Podľa regionálnych novín Las Provincias sa polícia domnieva, že požiar mohla spôsobiť iskra zo stroja na zber krovia. Evakuovaných bolo osem obcí, uviedla regionálna ministerka vnútra Gabriela Bravoová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok