V Indonézii vybuchla sopka, úrady vyhlásili najvyšší výstražný stupeň

ta3 tasr
24.3.2023 15:08

V Indonézii v piatok vybuchla sopka Mount Ili Lewotolok. Miestne úrady zatiaľ nehlásili zranenia a okolie sopky pre verejnosť uzavreli. Informuje agentúra AFP.

V Indonézii vybuchla sopka; úrady uzavreli okolie krátera
AP Photo/Slamet Riyadi

Sopka v odľahlej časti súostrovia vyvrhla pri erupcii dym do výšky 700 metrov. Úrady v provincii Východná Nusa Tenggara uzavreli oblasť v okolí dvoch kilometrov od krátera. Zároveň odporučili obyvateľom nosiť ochranné rúška, aby sa vyhli problémom s dýchaním.

Indonézska geologická agentúra vo vyhlásení obyvateľov upozornila, aby boli obozretní vzhľadom na možné nebezpečenstvá, ktoré predstavujú lávové prúdy a oblaky horúceho sopečného popola.

Sopka Mount Ili Lewotolok naposledy vybuchla na konci roku 2020. Úrady vtedy museli evakuovať tisíce ľudí a uzavreli aj miestne letisko. Výstražný stupeň zostal po piatkovej erupcii na treťom najvyššom stupni a úrady zatiaľ nenariadili evakuáciu.

Indonézia sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne, čo spôsobuje vysokú sopečnú a seizmickú aktivitu. Na tomto súostroví v juhovýchodnej Ázii je takmer 130 aktívnych sopiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok