ROZHOVOR: Ako zvládnuť zmenu na letný čas? Psychologička radí odložiť dôležité rozhodnutia

ta3/Henrieta Mihalková
25.3.2023 00:00

Zo soboty na nedeľu sa mení čas. Senzitívni ľudia môžu časový posun prežívať intenzívnejšie ako iní. Psychologička Mária Jančiarová odporúča zobudiť sa na naše vnútorné budíky, dopriať si pokojnejší režim a dôležité rozhodnutia odložiť na neskôr.

ROZHOVOR: Ako zvládnuť zmenu na letný čas? Psychologička radí odložiť dôležité rozhodnutia
Profimedia

V noci zo soboty na nedeľu sa mení čas. Ako si zmenu času nevšimnúť vôbec?

Odporúčala by som vstávať prirodzene, zobudiť sa podľa toho, ako sme vyspatí, sústrediť sa na naše primárne potreby a neplánovať si veľké aktivity na tento víkend. Ak cítime, že potrebujeme menej aktivít, nepreťažujme organizmus. Samozrejme, to sa netýka ľudí, ktorí pracujú na zmeny alebo majú víkendové služby. Tí by sa mali zamerať na primárnejšie potreby počas voľnejších dní.

Pomôže, ak pôjdeme do postele skôr?

Mohlo by to pomôcť. Závisí to od senzitivity jednotlivca na zmenu času. Niekomu nerobí problém ísť skôr spať, a tým pádom aj o hodinu skôr vstať. Ak sú ľudia citlivejší na takéto zmeny, tak sa im nepodarí o tú hodinu skôr zaspať. Bude to pre nich proces, postupné zvykanie si na posun času. Aj pri spánku by sme sa mali naučiť chodiť spať o hodinu skôr postupne. Nie hneď o hodinu, ale vždy o pár minút sa adaptovať na to, že sa čas posunul.

Ako dlho trvá, kým si organizmus privykne na zmenu?

Myslím si, že to závisí od sily jednotlivca. Niektorí s tým, že spíme o hodinu menej, nemajú problém a prispôsobia sa rýchlo. Ak ide o citlivejšiu osobnostnú štruktúru a citlivejšiu nervovú sústavu, tak bude adaptačný proces dlhší.

Adaptačný proces na hocičo nové je od troch týždňoch do troch mesiacov. Zahrávame sa s ubúdaním a pribúdaním svetla. Aj jar môže spôsobovať, že človek je viac iritabilný, dráždivý. Môže prichádzať jarná dysfória (pozn. red. stav úzkosti, nepokoja a depresívneho prežívania), a keď je to vyhrotené, tak aj jarná depresia.

Spomenuli ste jarnú únavu. Súvisí so zmenou času?

Môže mať. Ak hovoríme o vnútorných hodinách alebo vnútornom biorytme, tak s pribúdaním svetla si na to zvykáme. V tomto prípade sa môže vyskytovať jarná podráždenosť. Na citlivejších ľudí môže vplývať aj vyššia teplota vzduchu a prejaviť sa podráždenosťou.

Ste odborníčkou z praxe. Trápia vašich klientov problémy v dôsledku posunu času?

Depresívne stavy sa nám zvyknú zhoršovať najmä na jeseň. Aj prechod do jarného obdobia býva podobný, ľudia sú depresívnejší. Jarné obdobie býva náročné aj na rôzne adaptačné poruchy. Všeobecne sa hovorí, že s jarným počasím by sa nám nálada mala zlepšovať. U niektorej časti populácie sa aj zlepšuje, lebo máme dostatok slnečného žiarenia, viac vitamínu D, pohybovej aktivity, zvyšuje sa nám sérotonín a dopamín.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok