ROZHOVOR: Ako zvládnuť zmenu na letný čas? Psychologička radí odložiť dôležité rozhodnutia

ta3/Henrieta Mihalková
25.3.2023 00:00

Zo soboty na nedeľu sa mení čas. Senzitívni ľudia môžu časový posun prežívať intenzívnejšie ako iní. Psychologička Mária Jančiarová odporúča zobudiť sa na naše vnútorné budíky, dopriať si pokojnejší režim a dôležité rozhodnutia odložiť na neskôr.

ROZHOVOR: Ako zvládnuť zmenu na letný čas? Psychologička radí odložiť dôležité rozhodnutia
Profimedia

Prečo je naša psychika citlivá na tento "len" hodinový posun?

Budem sa zrejme opakovať, ale súvisí to s vnútorným biorytmom. Ak sa rozprávame o tom, že čas je výsledok ľudskej aktivity, ľudského výmyslu, tak naše vnútorné hodiny sa prispôsobia pravidelnosti. Niekedy sa zobudíme pred budíkom, lebo sa nám aktivujú vnútorné hodiny. V rovnakom čase ideme spať, sme v práci, máme poobedné aktivity... Aj preto tá hodina posunu naruší režim a môžeme reagovať rannými pesimami. Zobudíme sa s tým, že cítime diskomfort, ktorý sa môže preniesť do celého dňa. Nemusí sa to en bloc týkať celej populácie.

Môžu psychické zmeny po posune času pozorovať aj úplne psychicky zdraví ľudia?

Môžu, ale bude to u nich krátkodobejšie. Chvíľu sa budú cítiť diskomfortní, budú potrebovať možno približne týždeň na to, aby sa adaptovali a o hodinku si posunuli vnútorný režim. Nie je to taká drastická zmena ako keď prekračujeme časové pásma. Zdravý človek sa z toho rýchlejšie dostane, ako človek, ktorý je citlivejší. No nie je to nič na čo by sme sa pripravovali polroka.

Zmena času môže mať v dôsledku kratšieho spánku aj vplyv na našu pozornosť. Akých aktivít by ste odporučili sa vyvarovať, ak cítime, že sme pre posun času menej spali?

Výkonové aktivity - nešoférovať väčšiu vzdialenosť, aby nám neunikla pozornosť a neprišiel mikrospánok. Pokiaľ je to možné, vyvarovať sa aktivít, ktoré by mohli ohroziť druhého človeka. Nerobiť veľké rozhodnutia a odložiť ich o pár dní. Ak sme podráždení a nepozorní, môžeme konať pod vplyvom emócií.

Staršia štúdia American College of Cardiology vo Washingtone uvádza ako ďalšiu komplikáciu zvýšený výskyt srdcových záchvatov, infarktu aj mŕtvice. Čo má spánok a zmena času spoločné s cirkuláciou krvi?

Keď máme narušený spánkový režim, tak sme viac nervózni a nepokojní a na našom tele sa to prejaví tým, že rýchlejšie dýchame. Tým, že rýchlejšie dýchame, sa môže zvyšovať tep, krvný tlak, a zrýchliť činnosť srdca. Pociťujeme tŕpnutie, zvyšuje sa kožná vodivosť. Môže sa stať, že vo vyhrotených situáciách, kedy má človek navyše predispozície kardiovaskulárnych ochorení, to môže vyústiť až do mozgovej príhody. To by už musela byť naozaj vyhrotená situácia u človeka, ktorý je polymorbidný.

Zosumarizujme si to na záver - ako čo najhladšie prežiť posun času?

Počas nasledujúceho víkendu by som odporúčala dopriať si pokojný režim, zamerať sa na svoje vnútorné hodiny. Ak nám to nerobí problém, ísť si o hodinu skôr ľahnúť. Čo sa ranného vstávania týka, nechať ho na naše vnútorné budíky a zobudiť sa podľa toho, ako sme naučení. Netlačiť na to, že sa musíme zobudiť o hodinu skôr. Ak cítim, že potrebujem ísť viac von a vydať viac fyzickej aktivity, tak to urobiť. Alebo byť v pokoji. Dopriať si pravidelný pitný a stravovací režim a zamerať sa na relaxačné činnosti, pokiaľ je to možné.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok