Kráľ Karol III. nenavštívi Francúzsko. Krajinu sužujú násilné protesty proti spornej reforme

ta3 tasr
24.3.2023 13:20

Britský kráľ Karol III. presunie svoju návštevu Francúzska, ktorú zrušili pre protesty proti dôchodkovej reforme v tejto krajine, na neskorší termín. Oznámil to v piatok Buckinghamský palác. Informuje o tom agentúra AFP.

Karol III. a jeho manželka Kamila sa podľa paláca tešia na príležitosť navštíviť Francúzsko hneď, ako sa podarí nájsť vhodný dátum.

Úrad britského premiéra Rishiho Sunaka vo vyhlásení uviedol, že o zrušenie návštevy požiadal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Elyzejský palác predtým oznámil, že francúzska a britská vláda prijali rozhodnutie o odložení návštevy spoločne po piatkovom telefonáte Karola III. a francúzskeho prezidenta. Nový termín majú oznámiť čo najskôr.

Karol III. a jeho manželka Kamila mali byť vo Francúzsku od nedele 26. marca do stredy 29. marca. Išlo by o prvú Karolovu návštevu Francúzska od jeho nástupu na trón v septembri 2022. Obyvatelia Francúzska v posledných týždňoch vyjadrujú v uliciach miest nespokojnosť s dôchodkovou reformou, ktorú francúzska vláda schválila minulý týždeň bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok uviedol, že úrady počas štvrtkových protestov zadržali 457 ľudí. Zranenia utrpelo 441 príslušníkov bezpečnostných zložiek. V uliciach Paríža počas zatiaľ najnásilnejších demonštrácií proti zvýšeniu veku odchodu do dôchodku zapálili 903 požiarov. V Bordeaux na juhozápade krajiny zapálili demonštranti vchod radnice, ktorú mal navštíviť britský kráľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok