Na Kryme vzniká súkromná vojenská spoločnosť Konvoj. Velí jej Prigožinova pravá ruka

ta3 čtk
24.3.2023 14:39

Šéf ruskej okupačnej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov založil novú súkromnú vojenskú spoločnosť s názvom Konvoj. Jej vznik oznámil tento mesiac. Vo velení Konvoja sú bývalí spolupracovníci Wagnerovej vojenskej spoločnosti, uviedol ruský investigatívny portál Važnyje istorii.

donbas, doneck, krym, vojaci, 1140x
TASR/AP

Príslušníci Konvoja uzatvárajú dve zmluvy, jednu priamo s vojenskou spoločnosťou a druhú s ruským ministerstvom obrany, čo im zaručuje výplatu náhrad v prípade zranenia alebo smrti. Konvoj teraz pôsobí na pozíciách v ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorá susedí s Krymom.

Zdroj investigatívneho portálu, ktorý do spoločnosti na nejakú dobu vstúpil, uviedol, že vo chvíli, keď vznikala, mala asi 300 členov. Tento bývalý príslušník skupiny tiež oznámil, že všetci ľudia z velenia sú bývalí spolupracovníci wagnerovcov. Na čele Konvoja stojí Konštantín Pikalov, pravá ruka šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina.

Predtým neochvejná Prigožinova pozícia sa v poslednej dobe zhoršila, podotkol investigatívny portál. Ruské úrady Prigožinovi zakázali verbovať do radov žoldnierov väzňov. Tohto úlohy sa namiesto neho zhostilo ruské ministerstvo obrany.

Prigožin sa okrem toho sťažuje, že sa jeho k bojovníkom nedostáva munícia, čo je podľa neho zámerné. Ruský bezpečnostný a politický aparát vníma Wagnerovu skupinu ako rastúcu mocenskú hrozbu, uviedla vo štvrtok agentúra Bloomberg. Práve nedostatok munície je podľa armádneho analytika Kirilla Michajlova jedným z dôvodov, prečo sa žoldnierom aj napriek niekoľkomesačnému úsiliu a ohromujúce straty nedarí dobyť ich hlavný cieľ - ukrajinské mesto Bachmut.

Témy: Bloomberg Krym
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok