Okolo Zeme preletí asteroid, bude k nám bližšie ako Mesiac. Vesmírna kolízia nehrozí

ta3 čtk
24.3.2023 14:55

Okolo Zeme preletí v týchto dňoch asteroid o veľkosť 40 až 100 metrov a najbližšie k Zemi bude v sobotu večer. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na Európsku kozmickú agentúru (ESA). Tá zároveň uviedla, že našej planéte kvôli tomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Okolo Zeme preletí asteroid, bude k nám bližšie ako Mesiac. Vesmírna kolízia nehrozí
TASR/ESO, L. Calcada (ilu)

Asteroid nazvaný 2023 DZ2 sa k Zemi dostane najbližšie v sobotu o 20:50 SEČ, a to na asi 168 000 kilometrov. To je asi polovica vzdialenosti Zeme od Mesiaca. Pri jasnej oblohe ho môžu ľudia pozorovať aj ďalekohľadom.

Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA prelieta takto veľký asteroid okolo Zeme zhruba raz za dekádu. Aj NASA uviedla, že z preletu nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Ešte bližšie, než sa dostane v sobotu tento asteroid k Zemi, preletel v októbri 2017 malý asteroid 2012 TC4. Mal šírku len desať až 12 metrov a Zem minul vo vzdialenosti asi 44 000 kilometrov. Ani vtedy vedci neočakávali žiadne nebezpečenstvo. Asteroid im ale vtedy umožnil vyskúšať varovné systémy, ktoré by sa mali aktivovať, pokiaľ by našej planéte hrozila vesmírna kolízia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok