Austrálski vedci sú v šoku, objavili nový druh obrovského pavúka. Stavia si podzemné nory

ta3 tasr
23.3.2023 09:37

Vedcom v Austrálii sa podarilo odhaliť existenciu superveľkého druhu pavúka, ktorý sa vyskytuje len v centrálnej časti štátu Queensland. Farebný pavúk dostal názov Euoplos dignitas, čo je odvodené od latinského slova dignitas, ktoré znamená „dôstojnosť“, ale aj „veľkosť“. Práve tieto slová majú odrážať obrovskú veľkosť nového pavúčieho druhu, citoval server NBC News z vyhlásenia múzea v Queenslande.

Austrálski vedci sú v šoku, objavili nový druh obrovského pavúka. Stavia si podzemné nory
Twitter/Queensland Museum

Pavúk žije v lesných porastoch a buduje si podzemné nory v černozemi v centrálnej časti Queenslandu, ktorý leží na severovýchodnom pobreží Austrálie. Kvôli intenzívnej poľnohospodárskej činnosti títo pavúky najskôr prichádzajú o významnú časť svojho habitatu, a tak sa z nich pravdepodobne stáva ohrozený druh, uviedli austrálski vedci.

Aj keď Austrálčania nezverejnil presnú veľkosť svojho objavu, pavúky z čeľade Ctenizidae (Sklípákovité) sú podľa časopisu National Geographic väčšinou veľkí asi 38 centimetrov a hniezdia pod zemou. Sú to chlpaté tropické pavúky, ktorých uhryznutie môže človeku spôsobiť bolesť a opuch.

Podľa Michaela Rixa, hlavného experta na pavúky z múzea v Queenslande, sú odborníci nadšení, že "môžu vedecky zdokumentovať tento nový druh". Ako dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pomenovanie nového druhu má veľký význam, pretože byť známym druhom znamená "byť chránený".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok