Od úsvitu do súmraku bez jedla, vody i sexu. Ako vyzerá posvätný mesiac moslimov ramadán?

ta3/Milan Špak
24.3.2023 20:00

V stredu 22. marca sa začal deviaty mesiac islamského kalendára ramadán. Pre moslimov patrí medzi najposvätnejšie. Jeho charakteristickým znakom je pôst, ktorý je jedným z piatich pilierov islamu. Čo presne je ramadán, prečo je pre moslimov dôležitý a ako funguje pôst?

Od úsvitu do súmraku bez jedla, vody i sexu. Ako vyzerá posvätný mesiac moslimov ramadán?
AP Photo/Fareed Khan

Pôst a ďalšie pravidlá

Hlavnou charakteristikou ramadánu je pôst, jeden z piatich pilierov islamu. Ďalšími sú vyznanie viery, modlitba, púť do Mekky a zakáh, teda podpora tých, ktorí sú v núdzi. "Pôst slúži na to, aby moslimovia posilnili svoj vzťah s bohom prostredníctvom pobožnosti a obety. Je to ťažké. Nie je jednoduché postiť sa celý mesiac a taktiež sa zdržať pitia," povedala pre USA Today Asma Sayeed, docentka islamských štúdií na univerzite UCLA v Kalifornii.

Počas ramadánu sa moslimovia každý deň postia od úsvitu do súmraku. Mali by sa vyhýbať jedeniu, pitiu, fajčeniu aj súloži, ako aj neláskavým alebo nečistým myšlienkam a slovám a nemorálnemu správaniu, píše web History Channel.

Tento mesiac je pre vyznávačov islamu časom na praktizovanie sebakontroly a sebareflexie. Pôst je vnímaný aj ako spôsob, ako očistiť dušu a vcítiť sa do pozície ľudí vo svete, ktorí sú hladní a menej šťastní. Počas ramadánu moslimovia chodia do práce či školy a vykonávajú svoje obvyklé aktivity. Niektorí však tiež čítajú celý Korán, modlia sa špeciálne modlitby a tiež častejšie navštevujú mešity.

Postiť sa musia všetci moslimovia, ktorí dosiahli pubertu a sú v dobrom zdravotnom stave. Chorí a starí ľudia, cestovatelia, tehotné ženy alebo ženy, ktoré dojčia, sú oslobodení, hoci by si mali niekedy v budúcnosti nahradiť zameškané pôstne dni alebo pomôcť nasýtiť chudobných. Prvé jedlo dňa pred úsvitom počas ramadánu sa nazýva "suhoor". Každý deň sa pôst preruší jedlom známym ako "iftar". Tradične sa pôst prerušuje jedením datlí.

Oslavy konca

Na konci každého ramadánu sa koná Eid al-Fitr, čo sa dá preložiť ako sviatok prerušenia pôstu. Podobne ako pri začiatku ramadánu, aj Eid al-Fitr sa začína prvým spozorovaním Mesiaca po nove. Ide o jeden z dvoch hlavných náboženských sviatkov v moslimskom kalendári.

V niektorých komunitách je Eid al-Fitr pomerne prepracovaný a okázalý. Deti nosia nové oblečenie, ženy sa obliekajú do bieleho, pečie sa špeciálne pečivo, vymieňajú sa darčeky, navštevujú sa hroby príbuzných a ľudia sa stretávajú pri rodinných jedlách a modlitbách v mešitách, uvádza Encyclopedia Britannica.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok