Od úsvitu do súmraku bez jedla, vody i sexu. Ako vyzerá posvätný mesiac moslimov ramadán?

ta3/Milan Špak
24.3.2023 20:00

V stredu 22. marca sa začal deviaty mesiac islamského kalendára ramadán. Pre moslimov patrí medzi najposvätnejšie. Jeho charakteristickým znakom je pôst, ktorý je jedným z piatich pilierov islamu. Čo presne je ramadán, prečo je pre moslimov dôležitý a ako funguje pôst?

Od úsvitu do súmraku bez jedla, vody i sexu. Ako vyzerá posvätný mesiac moslimov ramadán?
AP Photo/Fareed Khan

Ramadán je pre mnohých moslimov významným mesiacom, ktorý okrem pôstu zahŕňa modlitby, trávenie času s rodinou a priateľmi a ďalšie aktivity. Moslimom sa tiež odporúča, aby prispievali na charitu, posilňovali svoj vzťah s bohom a preukazovali láskavosť a trpezlivosť. Niektorí veriaci tiež vykonávajú dodatočnú nočnú modlitbu nazývanú Taraweeh, ktorá sa vyslovuje iba počas ramadánu, píše BBC.

"Najjednoduchšia odpoveď je, že je to deviaty mesiac v islamskom lunárnom kalendári," odpovedal Martyn Oliver, vedúci jednej z fakúlt na American University Core, na otázku USA Today o tom, čo je ramadán. "Špecifickejšie, je to jeden z najsvätejších oslavných mesiacov pre islam."

Pôvod sviatku 

Ramadán bol súčasťou aj starých arabských kalendárov, uvádza portál National Geographic. Názov má pôvod v arabskom "ar-ramad", čo v preklade znamená spaľujúce teplo. Moslimovia veria, že v roku 610 pred naším letopočtom sa anjel Gabriel zjavil prorokovi Mohamedovi a ukázal mu Korán, islamskú svätú knihu.

Moslimovia veria, že toto zjavenie – Layat Al Qadar alebo "noc moci" – sa udialo práve počas ramadánu. Pôstom si počas tohto mesiaca pripomínajú zjavenie Koránu. Svätá kniha islamu pozostáva zo 114 kapitol, ktoré majú byť priamymi slovami Alaha.

Kedy je ramadán?

V dôsledku mesačných cyklov ramadán každoročne pripadá na iný dátum. Keďže islamský lunárny kalendár je o jedenásť dní kratší než slnečný rok, ramadán sa neviaže ani na jedno konkrétne ročné obdobie, píše History Channel. Napríklad v roku 2005 sa začal v októbri, v roku 2010 v auguste a v roku 2019 v máji.

Tento rok moslimovia oslavujú posvätný mesiac od stredy 22. marca do piatka 21. apríla. Začiatok a koniec ramadánu určuje takzvaná komisia pre pozorovanie Mesiaca v Saudskej Arábii.

Ramadán sa začína deň po tom, čo komisia prvýkrát spozoruje Mesiac po nove. To môže byť zložité, pretože Mesiac je vidieť pomerne slabo a možno ho zbadať asi len 20 minút. Ak Mesiac cez oblaky alebo iné opary nie je viditeľný voľným okom, na predpovedanie toho, či je na oblohe, sa využijú lunárne výpočty, píše National Geographic.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok