Kazachstan premýšľa, ako predíde obchádzaniu protiruských sankcií. Export chce kontrolovať

ta3 čtk
24.3.2023 11:45

Kazachstan sa chystá zvýšiť kontrolu tovaru, ktorý cez neho putuje, aby predišiel obchádzaniu sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informoval o tom britský denník Financial Times (FT). V minulom roku, keď sa začala vojna na Ukrajine, prudko vzrástol napríklad export spotrebnej elektroniky z Kazachstanu do Ruska.

Kazachstan premýšľa, ako predíde obchádzaniu protiruských sankcií. Export chce kontrolovať
TASR/AP (ilu)

Kazachstan je jedným z najbližších partnerov Moskvy, sankcie na Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine neuvalil. Táto stredoázijská krajina ale udržuje aj blízke obchodné vzťahy s Európskou úniou, a snaží sa tak nájsť rovnováhu v diplomatických vzťahoch s Moskvou i Západom.

Opatrenie, ktoré by malo umožniť lepšiu kontrolu nad tovarom, má fungovať od začiatku apríla. Nemenovaný vysokopostavený kazachstanský predstaviteľ britskému denníku povedal, že pôjde o nástroj on-line, vďaka ktorému bude možné sledovať všetky fázy pohybu tovaru od jednej hranice k druhej.

"Chápeme nebezpečenstvo sekundárnych sankcií, a preto starostlivo monitorujeme spoločný obchod so všetkými našimi partnermi," uviedol tento predstaviteľ. Kazachstan podľa neho neustále pracuje na tom, aby znížil riziko takzvaného reexportu.

O reexporte čiže vývoze predtým dovezeného tovaru sa často hovorí v súvislosti s krajinami, ktoré majú s Ruskom colnú úniu, ako je práve Kazachstan či Arménsko. Ide o prax, keď miestne firmy, v niektorých prípadoch založené občanmi Ruskej federácie, nakupujú tovar od západných spoločností a hneď ich vyvážajú do Ruska. Tam totiž mnoho západných firiem kvôli invázii prestalo tovar dodávať. Často sa týmto spôsobom do Ruska dostávajú napríklad mobilné telefóny, v minulom roku tiež vzrástol export práčok z Kazachstanu do Ruska, uvádza Financial Times.

Astana tvrdí, že za rastom exportu tovaru z Kazachstanu do Ruska sú iné dôvody ako reexport. Kazachstan tiež poukazuje na to, že tovar z Európy sa do krajiny často dostáva cez Čínu alebo Turecko, ktoré obchodovanie s Ruskom nijako neobmedzili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok