Transrodoví ľudia chcú zapadnúť, nie vytŕčať, hovorí aktivistka. Novela o rodnom čísle to znemožní

ta3 tasr/NF
28.3.2023 12:00

Ak sa definitívne schváli novela zákona o rodnom čísle, poslanci SaS chcú vyzvať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon vetovala. Chcú sa zároveň obrátiť aj na Ústavný súd SR a budú žiadať pozastavenie účinnosti zákona. Na to, aký veľký dopad by novela mala na životy transrodových ľudí, sme sa pýtali aktivistky z poradenského centra PRIZMA v Košiciach Zary Kromkovej.

Transrodoví ľudia chcú zapadnúť, nie vytŕčať, hovorí aktivistka. Novela o rodnom čísle to znemožní
Reprofoto:Facebook.com/Zara Kromková

Novela zákona o rodnom čísle by pre drvivú väčšinu transrodových ľudí priniesla podmienku, ktorá je nesplniteľná, upozorňuje transrodová aktivistka Zara Kromková. "Za obzvlášť podlý považujem spôsob, akým sa novela snaží "zamaskovať" de facto zákaz právnej tranzície, pretože nikde sa v nej o zákaze nepíše," uviedla pre ta3.

Neustále vysvetľovanie, kým sú

Z praktického hľadiska by novela priniesla to, že transrodoví ľudia by síce mohli vyhľadať zdravotnú starostlivosť spojenú s tranzíciou, užívať hormonálnu substitučnú terapiu, ale nemohli by prejsť právnou tranzíciou, čiže prepisom rodu. "Vždy, keď by sa museli transrodoví ľudia preukázať svojimi dokladmi, bolo by odhalené ich súkromie, museli by vysvetľovať, že sú transrodoví, pretože ich prežívaný a verejne prezentovaný rod nebude v súlade s rodom, ktorý majú v dokladoch," vysvetlila aktivistka z centra PRIZMA.

Ako ďalší príklad uviedla prípad, kedy by si transrodová osoba prišla na poštu prevziať zásielku a personál by videl ženu s mužskými dokladmi. Podobné by to bolo aj pri hľadaní práce, kde by boli transrodoví ľudia vystavení diskriminačnému zaobchádzaniu. "Praktických dopadov bude extrémne veľa, čo však vnímam ako najviac rizikové, je dopad na duševné zdravie transrodových ľudí, ktorí budú neustále vystavení stresu a strachu z nenávistných prejavov," povedala.

Návrhy zákonov, ktoré by mohli obmedzovať život transrodových ľudí, naberajú v poslednom období na intenzite. "Celá nenávistná kampaň sa začala prijatím odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva, ktoré malo za cieľ zjednotiť postupy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou. Šokovalo ma, s akým odporom sa to stretlo a nasledovala politizácia celej veci. Myslím si, že niektorí ľudia sú priamo ovplyvnení dezinformáciami, ktoré šíria isté regresívne politické a antirodové hnutia," uviedla Kromková.

Podľa nej ľudia, ktorí prichádzajú s týmito zákonmi nepoznajú transrodových ľudí a ich reálne potreby. "Ak by ich spoznali, zistili by, že nechcú nič iné, iba zapadnúť do spoločnosti. Nevytŕčať a žiť svoje životy bez pozornosti okolia. Toto im znemožní práve novela zákona o rodnom čísle," dodala.

PRIZMA Košice je projekt komunitného a poradenského centra pre LGBT+ osoby v Košiciach a širokom okolí.  

Na Slovensku navyše chýbajú odborníci, ktorí by sa venovali a rozumeli téme tranzície a právam transrodových ľudí. Podľa Kromkovej by pomohlo, ak by došlo k prepojeniu "lekárov a lekárok, ktorí a ktoré už tento typ zdravotnej starostlivosti ponúkajú, s tými, ktorí by ju poskytovať mohli a chceli," myslí si.

Upozorňuje tiež na zmeny vo vzdelávacom procese. Tie by podľa jej slov mali zahŕňať aj informácie o transrodových ľuďoch a tiež najnovšie vedecké poznatky a odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie, načrtla riešenia Kromková.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok