Transrodoví ľudia chcú zapadnúť, nie vytŕčať, hovorí aktivistka. Novela o rodnom čísle to znemožní

ta3 tasr/NF
28.3.2023 12:00

Ak sa definitívne schváli novela zákona o rodnom čísle, poslanci SaS chcú vyzvať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zákon vetovala. Chcú sa zároveň obrátiť aj na Ústavný súd SR a budú žiadať pozastavenie účinnosti zákona. Na to, aký veľký dopad by novela mala na životy transrodových ľudí, sme sa pýtali aktivistky z poradenského centra PRIZMA v Košiciach Zary Kromkovej.

Transrodoví ľudia chcú zapadnúť, nie vytŕčať, hovorí aktivistka. Novela o rodnom čísle to znemožní
Reprofoto:Facebook.com/Zara Kromková

Dcéra sa psychicky zrútila

Novela zákona o rodnom čísle z dielne OĽANO a Sme rodina prešla v utorok 21. marca do druhého čítania. V prípade zmeny pohlavia by sa podľa návrhu nemalo zmeniť rodné číslo. Má to byť možné len v prípade jeho nesprávneho určenia. "Zmenou sa zabezpečuje, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia," píše sa v návrhu novely.

Jana Bittó Cigániková z SaS sa ostro stavia proti tejto novele a k téme strana zvolala v stredu 22. marca tlačovú konferenciu. "Ozvali sa nám rodičia detí, ktoré práve prechádzajú tranzíciou. Medzi nimi aj otec, ktorého dcéra, keď sa dozvedela, že návrh prešiel do druhého čítania, sa psychicky zrútila a skončila na psychiatrii," uviedla poslankyňa.

Podľa Cigánikovej je návrh necitlivý a porušuje práva transrodových ľudí. "Chcem však pripomenúť tvorcom zákona, že tu máme aj ľudí, ktorí sú intersexuálni či majú nefunkčný chromozóm Y, aj keď sa s ním narodia. Rod nie je len biologickou definíciou, ale aj psychickou," vysvetlila.

Dúhový kompas je súbor nástrojov pre médiá a organizácie, ktorý radí ako písať a hovoriť o LGBTI+ témach. Tranzíciu opisuje a vysvetľuje ako "individuálny proces vyjadrenia vlastnej identity a zosúladenia rodových prejavov (telesné vlastnosti, zovňajšok, vystupovanie a správanie), aby čo najviac korešpondovali s vnútorne prežívaným rodom."

Na novelu zákona o rodnom čísle reagovala na sociálnej sieti aj kancelárka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková. Za novelu zahlasovalo v prvom čítaní 87 poslancov. 

"Jediným cieľom návrhu poslankyne Záborskej (pozn. red. Anny Záborskej) a ďalších je ublížiť transrodovým ľuďom. V snahe priživiť sa na nenávisti voči nim, poslanci a poslankyne parlamentu prijali mimoriadne nebezpečný zákon, na základe ktorého budú transrodoví ľudia na Slovensku v zásade neustále vystavení nútenému vyoutovaniu," uviedla Plaváková v príspevku.

Ako pokračovala, návrhy podobné tomuto majú za úlohu len ublížiť, dotknutú osobu môžu priviesť až k myšlienkam na samovraždu. "Čítala som listy rodičov transrodových ľudí, ktorí nám píšu v zúfalstve z toho, čo sa na Slovensku deje. Boja sa o svoje deti pretože vidia, že ani tragická vražda dvoch mladých ľudí nezastavila vlnu nenávisti, ktorej LGBTI+ ľudia na Slovensku čelia," napísala Plaváková.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok